Nisu podržani principi Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Vijesti 14. maj 202012:05 > 12:17
N1

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdila je na 8. sjednici usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, čiji su predlagači poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatovala je da je PSBiH, u skladu sa svojim ovlaštenjima propisanim članom 4.4. Ustava BiH usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad