Pehar: I dalje imamo zadovoljavajuće epidemiološko stanje u FBiH

Vijesti 14. maj 202012:36 > 12:41
N1

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite, kazao je danas da je u tom bh. entitetu i dalje zadovoljavajuće epidemološko stanje, bez obzira što je u posljednja 24 sata potvrđeno novih šest slučajeva zaraze koronavirus.

“I dalje imamo zadovoljavajuće epidemiološko stanje u pogledu nove infekcije koronavirusom. U protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano je 650 osoba, od kojih je kod njih šest test bio pozitivan na COVID-19. Radi se o pacijentima iz Zeničko-dobojske, Zapadno-hercegovačke i Sarajevske županije, točnije iz gradova Žepče, Tešanj, Zenica, Sarajevo i Široki Brijeg. S današnjim danom na prostoru FBiH je ukupno testirano preko 25.000 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 998 osoba”, rekao je Pehar i nastavio:

“Što se tiče samog zdravstvenog stanja pacijenata, možemo reći da su 33 pacijenta smještena u bolničke uvjete liječenja, a nakon duže vremena nemamo niti jednu osobu na respiratoru. O dobrim epidemiološkim trendovima govore i podaci i broju oporavljenih, odnosno aktivnih pacijenata. Broj oporavljenih se povećava, tako s današnjim danom evidentiramo 745 oporavljenih pacijenata, dok je trenutno aktivnih 216 pacijenata. U toku jučerašnjeg dana nismo imali prijavljen nijedan smrtni slučaj koji možemo povezati uz infekciju COVID-19, tako da i dalje brojimo 37 smrtnih slučajeva od početka pandemije.”

Pehar je pojasnio i da je u planu vršenje seroloških testiranja, koja mogu dati uvid u raširenost epidemije novog koronavirusa u FBiH, ali da će procijeniti kada je pravo vrijeme za to, vjerovatno pred jesen kada se očekuje mogući drugi val širenja virusa.

“Serološka testiranja predstavljaju epidemiološki alat kojim možemo procijeniti raširenost epidemije, odnosno virusa kod naših sugrađana. Planove za serološka testiranja imamo i u ovoj fazi se još nisu počeli provoditi”, istakao je Pehar.

Kazao je i da još uvijek ima nejasnoća oko pravila koja će vrijediti za ulazak u pojedine zemlje te da će, kada se to tačno bude znalo, federalne vlasti omogućiti svojim građanima da mogu obaviti PCR testiranje na koronavirus u svrhu putovanja u inostranstvo.

Također, Pehar je naglasio da struka pozorno prati epidemiološku sliku u FBiH i da u skladu s tim donose određene mjere. Prema njegovim riječima, jako je važna mjera zaštite bh. granica pa će stoga na snazi još neko vrijeme ostati mjera o zdravstvenom nadzoru i ograničenom kretanju svih građana koji žele da se vrate ili posjete BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad