Nije podržano ukidanje plata poslanicima u mjesecima bez sjednica

Vijesti 14. maj 202014:21 > 14:26
N1

Komisija za administrativne poslove Parlamenta BiH nije podržala poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića koji je tražio da se poslanicima obustavi isplata plate za svaki mjesec u kojem se ne održi barem jedna sjednica dok traje blokada rada Predstavničkog doma PSBiH.

Mehmedović je tražio da izmijeni odluka Zajedničke komisije za administrativne poslove te da se obustavi isplata plate poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju. Tražio je i od Vijeća ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova ovlast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu zastupnika Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković-Lepić kojom se traži izmjena člana 5. Pravilnika o korištenju telefona u PSBiH na osnovu člana 49. stav (2) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, člana 63. stav (1) tačka g) Poslovnika Predstavničkog doma i člana 53. stav (1) tačka g) Poslovnika Doma naroda PSBiH. Ovim članom se utvrđeuje pravo na priznavanje troškova korištenja mobilnog telefona do utvrđene visine.

Nije podržana ni poslanička inicijativa Damira Arnauta kojom se traže izmjene i dopune Pravilnika o međunarodnim aktivnostima PSBiH.

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH usvojeni su Izvještaj o finansijskoj reviziji PSBiH za 2018. godinu i Finansijski plan i program za 2020. godinu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine.

Usvojen je Pravilnik o službenoj odjeći u PSBiH te je data saglasnost na Odluku o stavljanju van snage Pravilnika o internoj kontroli i reviziji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad