Ministri vanjskih poslova BiH i Kine razgovarali o ekonomskom oporavku

Vijesti 14. maj 202016:57 > 17:06
MVP

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je s državnim savjetnikom Državnog vijeća i ministrom vanjskih poslova NR Kine Wangom Yijem.

Ministrica Turković i ministar Wang Yi razmijenili su iskustva i govorili o aktivnostima koje su zemlje poduzele da spriječe širenje virusa COVID-19, te najavili planove za ekonomski oporavak.

Ministrica Turković je informisala kineskog ministra Yija o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, te se zahvalila na podršci koju su Vlada NR Kine, kineski građani i kompanije pružile našoj zemlji ne samo tokom trenutne krize, već i posljednjih nekoliko godina, kada je primjetan porast i intenziviranje ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Vizna liberalizacija između BiH i NR Kine (od 18. maja 2018. godine) je otvorila nove prilike za saradnju u brojnim oblastima. Kineske firme trenutno su prisutne u BiH i rade na nekoliko velikih projekata. Pojačan interes za dolazak su također pokazali i studenti iz Kine, te brojni građani koji su odlučili da se presele u našu zemlju.

Ministrica Turković je govorila i o značaju Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka koji su potpisali Nacionalni komitet za zdravstvo Kine i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a koji će omogućiti unapređivanje saradnje dvije zemlje na području zdravstva i medicinskih nauka, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju bilateralnih odnosa.

Državni savjetnik i ministar vanjskih poslova Yi je pozvao ministricu Turković u službeni posjet u Kinu. Ministrica Turković se zahvalila na pozivu i pozvala ga u uzvratni posjet u BiH čim se steknu uslovi za to, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad