Autoškole i bazeni čekaju na ublažavanje mjera

Vijesti 14. maj 202017:47 > 18:12
N1

Ublažavanje mjera u Federaciji BiH na ulice izvodi auto škole, instruktore i učenike spremne za polaganje. Na čekanju su bazeni, zajedno sa trenerima i ljubiteljima plivanja. Poštivanje novih okolnosti rada i mjera prevencije nije mnogo zahtjevno s obzirom da je želja za ponovnim aktivnostima velika.

Sastavni dio obavezne auto opreme sada su dezinfekciona sredstva, maske, rukavice. Za polaznike autoškole nove okolnosti na koje se moraju prilagoditi.

“Poprilično je teško jer nosim masku, naočale mi magle, imam problema i jer mi spadaju, ali navikavam se”, kazao je Eldin Sarajlić, učenik.

“Prilagođavamo se na nove uslove rada. Moramo poštovati sve zahtjeve koje su Federalni i Kantonalni krizni štab naložili. Znači, dezinfekcija vozila, volana, sjedišta, te upozoravanje kandidata da mora isto poštovati mjere. Navikavamo se”, kazao je Nedžib Sejfović, instruktor vožnje Autoškola “Cool-kike”.

Naviknuti da ne rade već dva mjeseca su svi spotski radnici. I oni zaposleni na bazenima.

Plivanje, za neke rekreacija, za druge rehablitacija. Djeca sa invaliditetom, bez obzira kog stepena i vrste, uskraćena su za ovu aktivnost, koja im pomaže oporavku, i omogućava naučiti nove vještine.

“Generalno njihovo zdravlje je inače narušeno, a plivanjem ga nekako pokušavamo popraviti jer to je cilj nas profesora sporta. Sad koliko je ono uticalo u ova dva mjeseca, itekako jeste, u negativnom smislu tako da je nama cilj da čim prije počne da radi bazen, da počnemo da radimo prave stvari odnosno da nastavimo na onom mjestu gdje smo stali”, kazao je Amel Kapo. osnivač i trener PK SPID.

Pripreme za otvaranje bazena, vodenog svijeta za mališane i vrsne plivače, su u toku. A kakve će mjere biti propisane još je neizvjesno kao i kada će ponovo uskočiti u bazen. A uzbuđenje kod mališana raste.

Pitali smo djecu koliko im plivanje pomaže i nedostaje:

“Naravno da mi fali bazen, ne samo meni nego svima. Bazen je postao dio naših života, nekada više vremena provedemo na bazenu nego kod kuće. Ova izolacija mi je pomogla da se prisjetim svojih rezultata, da postavim sebi nove ciljeve koje ću. nadam se ubrzo, početi i ostvarivati.”
“Treniram kod kuće, tako što imam treninge na suhom tri puta sedmično. Nedostaje mi trener, trenerice i bazen. Nedostaju mi drugari, drugarice.”
“Bazen mi veoma nedostaje, ali imamo naše online treninge koji su isto tako zabavni. Nedostaju mi treneri, drugovi i naši treninzi. Jedva čekam da se vratim na bazen da nastavimo sa treninzima još jače, da se još više družimo.”

Olimpijski bazen “Otoka” u Sarajevu spreman je, kada to nadležni organi dozvole, ponovno otvoriti svoja vrata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad