Popuštanje mjera zahuktava novu migrantsku krizu u BiH

Vijesti 14. maj 202019:19 > 19:21
N1

S olakšavanjem mjera u BiH, ponovno se zahutava migrantska kriza. Sinoć je preminuo državljanin Maroka, u pokušaju ilegalnog ulaska u privremeni prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši. Problem smještanja migranata bila je i tema sastanka nadležnih. Najavljuje se i dolaska većeg broja migranata iz Republike Srbije.

Korona je zaustavila “igru”, pokušaje prelaska državne granice, ali samo na jedan period, jer oni i dalje vide samo jedan cilj – život u zemljama Evropske unije.

Migrantima od proglašenja stanja prirodne nesreće nije dozvoljeno kretanje van kampova, no u grupama uspjevaju izaći i što je, zbog epidemije, veoma opasno, vratiti se u prihvatne centre. U centrima povećana napetost zbog zatvorenog prostora, međusobne prepirke, fizički napadi, pobune.

Služba za poslove sa strancima i IOM još uvijek ne dozvoljavaju novinarskim ekipama da provjere šta se to dešava iza zidova najvećeg prihvatnog centra, oko 1.400 migranata je trenutno tamo. Prema informacijama koje imamo sve češće se dešavaju manji ili veći incidenti. Iza mojih leđa su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo koji se brinu da takve situacije ne eskaliraju.

Prije dva dana u Bihaću migranti su klamenjem gađali policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko- sanskog kantona. S obzriom na činjenicu da se u Kantonu Sarajevo nalazi sve veći broj državljana zemalja viskog migracijskog rizika promtna reakcija na pobunu došla je iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Nikome nećemo dozvoliti, pogotovo ne ljudima koji su ilegalno ušli u BiH, da napadaju naše ljude a da to ostane bez adekvatne reakcije“, kazao je ministar Jusko za N1.

Opširnije u prilogu Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad