Mobilna bolnica u Banjaluci: Pitanja koja i dalje čekaju na odgovore

Vijesti 14. maj 202019:24 > 19:29
N1

Osamdeset miliona KM iz Budžeta RS izdvojeno je za medicinsku i zaštitnu opremu od početka pandemije. Najveću pažnju u javnosti izazvala je mobilna bolnica za koju je izdvojeno 4,2 miliona sa PDV-om.

Ovdje u Zalužanima je postavljeno 12 šatora, od kojih su 2 zatvorena i ne znamo šta se nalazi unutra jer nemamo dozvolu za ulazak ali nam je u Upravi za indirektno oporezivanje potvrđeno da su stigli pored šatora, kreveti, madraci, rasvjeta, električni agregati i druga tehnička oprema.

Prilikom carinjenja prvog kontigenta, 24. aprila utvrđeno je da ovaj dio opreme sa PDV-om košta više od 2 miliona KM. Preostali, medicinski dio stigao je, kroz dvije pošiljke, na aerodrom Banjaluka početkom maja, gdje je je ostao do danas.

“Do ovog trenutka nije podnesena prijava za uvozno carinjenje iz razloga što se radi o medicnskoj opremi za koju je pored svih ostalih dokumenata neophodnih za carinski postupak uvoza treba i dozvola koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sestra BiH”, pojasnio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

VEZANE VIJESTI

Iz ove agencije danas su za N1 potvrdili da zvaničan zahtjev za uvoz pokretne bolnice i prateće opreme nije stigao u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Takođe uvoznik, firma Global Balkan iz Bijeljine, nije uputila ovaj zahtjev. Vlasnik, Slaven Ristić za N1 kaže da su kao društveno odgovorna kompanija ponudili se da nabave ovu bolnici, a da zbog pandemije koja je zahvatila čitavu Evropu, nije bilo moguće u kratkom roku pribaviti svu potrebnu dokumentaciju.

“Agencija za lijekove je tražila svu propratnu dokumentaciju, imajući u vidu da su u Italiji i Njemačkoj svi pogođeni krizom i te dokumente mi nismo dobili na vrijeme. Tražili su da se dostavi sva dokumentacija notarijalno ovjerena i uz molbu da se naknadno, u narednih 30-40 dana dostave ti dokumenti, kada uslovi budu dozvoljavali nije iz administrativnih razlog nije bilo moguće. Mi ćemo u pondjeljak dostaviti sve dokumente koje možemo da pribavimo”, rekao je Slaven Ristić, vlasnik firme Global Balkan.

Djelatnosti firme Global Balkan su proizvodnja motornih vozila i nespecijalizovana trgovina na veliko, navedeno je na poslovnom portalu Akta.ba. Sporno je što je za uvoznika izabbrana firma koja se ne bavi nabavkom medicinskih sredstava, te što bolnica nije kupljena putem javnih nabavki poručuju iz Transparency International.

“Prvo je nevjerovatno da su se za toliki ugovor i za ovako važan objekat izuzeli iz Zakona o javnim nabavkama, čak su i retroaktivno, naknadno objavili odluku kad su sklopili ugovor sa dobavljačem, unaprijed se znalo ko će biti dobavljač, najavljivalo se u javnosti i tek onda je objavljena odluka o nabavci uz objašnjenje da se izuzima od Zakona o javnim nabavkama po tom članu 10 koji se odnosi između ostalog i na mjere sigurnosti”, izjavila je Ivana Korajlić iz Transparency International.

Dok vlasti poručuju da su reagovali hitno, ne znajući kako će se kretati epidemiološka situacija i da nisu smjeli dozvoliti italijanski ili španski scenario, Korajlić dovodi u pitanje hitnosti obzirom da proces dopremanja još traje.

“Ja sam ponosan što smo u vrijeme pandemije nabavili jedan takav objekat koji ne služi samo za ovu pandemiju, nego će služiti čitavoj RS za razne stvari. Od elementarnih nepogoda, to je objekat koji će se moći dislocirati na deset lokacija po 50 kreveta i trebalo je biti vidovit pa 10. marta reći da li će taj objekat trebati ili ne”, poručio je ranije Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Dok vlasti navode specifikacije da se radi o bolnici na 6.000 kvadrata i sa 500 bolničkih kreveta, opozicionari kažu da je u pitanju predizborni šator.

“Šta imam da vidim? Trava, šipke plaćene 4,5 miliona KM i ovo se zove bolnicom. Ovo je jedan predizborni šator očigledno za kampanju koja sada kreće ili jedan lošiji svadbeni šator, a plaćen toliko novca”, kazao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Višković najavljuje obilazak bolnice u prisustvu medija kada se završi proces carinjenja i montiranja. Možda bi tada mogli i dobiri odgovora na sva do sada neodgovorena pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad