Radmanović: Ne trebamo govoriti o onome što se dešava unutar crkve ili džamije

Vijesti 15. maj 202014:30 > 14:32
N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović rekao je da vjeruje da niko od srpskih poslanika iz entiteta Republika Srpska neće podržati Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima jer sam "njen sadržaj ne odgovara nazivu", te smatra da je neće podržati nijedan pravi antifašista.

On je rekao da se za rezoluciju, koju je predložio poslanik Naše stranke Damir Arnaut, ne može glasati zato što su u dokumentu isto tretirani žrtve i dželati, te što ništa nije rečeno o zločinačkom sistemu u ustaškim logorima, nego se sve pokušalo uopštiti u šemi borbe protiv fašističkog terora u cjelini.

“Sakrivena je istina. Ovdje su svi stavljeni u isti koš, a istorijska nauka je rekla da je više stotina hiljada nevinih ljudi stradalo u ustaškim zločinima, a to ovdje nigdje ne stoji. Ne možemo glasati za to”, naglasio je Radmanović.

On je istakao da je u NDH postojao zločinački i fašistički režim, koji je svojim “Narodnim novinama” kao službenom glasniku objavio da će izvršiti genocid, što je na kraju i učinio.

Radmanović kaže da se u isti koš ne mogu staviti svi narodi “kada se zna ko je stradao i ko je bio na kojoj strani”.

On je konstatovao da je Narodna skupština Republike Srpske 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u kojoj je dala jasne ocjene o svemu ovome i da su one potpuno različite od ovoga što se nudi rezolucijom koju je predložio Arnaut.

“Iako sam protiv obilježavanja Bleiburga i ne mislim da trebamo govoriti o onome što se dešava unutar crkve bilo koje i unutar džamije, odnosno bilo kog vjerskog objekta, jer mislim da se odgovoran Parlament tako treba ponašati, stoga smatram da to ne treba biti tačka dnevnog reda”, rekao je Radmanović.

On je konstatovao da ovo nije dnevnopolitičko, nego suštinsko pitanje.

“To je pitanje ocjena prošlosti, a ona je ovdje sakrivena”, konstatovao je Radmanović, izražavajući uvjerenje da bi ovakve stavove, koje je iznio, “podržali svi antifašisti koji se ne bave dnevnopolitičkom pričom”.

Arnaut je tokom rasprave o dnevnom redu predložio da se u dnevni red uvrsti Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima.

To nije usvojeno na sjednici Kolegijuma doma, ali on smatra da bi Parlament trebao raspravljati o tome posebno jer je za sutra najavljena misa za ubijene u Bleiburgu, koja će se održati u Sarajevu.

Da rezoluciju predlažu “nevjernici” ocijenio je poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, koji je najavio da će misa biti služena kakve god se rezolucije donosile, dodajući da ga je ovaj prijedlog povrijedio i uznemirio.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić najavio je da će podržati usvajanje ove rezolucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad