Tuzla: Godišnjica Bitke na Brčanskoj Malti

Vijesti 15. maj 202018:33 > 18:41
N1

U Tuzli je danas obilježena 28. godišnjice Bitke na Brčanskoj Malti. 15. maja 1992. godine pripadnici tadašnje JNA, napuštajući grad, sukobili su se sa policijom.

Tog 15. maja 1992. godine Ahmet Žunić krenuo je da kupi neke namirnice na Brčanskoj Malti. Svjedočio je pregledu vozila koja su izašla iz kasarne Husinska Buna.

Ja sam jedini svjedok bio kada ih je prekopala policija. Unutra oružje i paketi novca. Ja sam bio za njima. Oni se uhvatiše za glavu i počeše vikati“, prisjetio se Ahmet Žunić.

Sve je kulminiralo oružanim sukobom. Da je Tuzla opkoljena, završila bi kao brojne opštine gdje su se desili ratni zločini, tvrde učesnici događaja.

Zna se da smo uspjeli odbraniti grad Tuzlu, živote nedužnih građana jer im je bila predviđena sudbina Prijedora, Srebrenice, Bijeljine, Vlasenice i ostalih gradova“, kazao je Mirza Ahmić, Demobilisani borci Tuzla.

Tuzla već 28 godina pokušava skinuti mrlju sa sebe da nije bila napadač na kolonu već se samo branila. Sudski procesi završili su u korist Tuzlaka, a u budućnosti bi trebalo procesuirati prave krivce, poruka je sa Brčanske Malte.

Meni bi bilo drago da ta istina dođe do druge strane i da počnemo razgovarati o stvarnim stanjima. To je da se otvori proces 15. maja protiv Mileta Dubajića kao organizatora izvlačenja jedinica koji nije postupio kako je dogovoreno i sam je na suđenju Iliji Jurišiću, izjavio da je on kriv“, istakao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

On je natovario vojnike, koji su im povjereni, na kamione. Natovario gorivo, granate, municiju i sve ostalo. Tako da su se dogodile one velike eksplozije gdje su ljudi stradali. On je odgovoran za napad“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Građani Tuzle evociraju uspomene i sjećaju se, kako kažu, tog herojskog čina odbrane Tuzle.

“Predstavlja sve. Oslobođenje Tuzle”.

“Predstavlja sve. Nažalost, svake godine ovdje nas je sve manje i manje”.

“Taj dan sam radila i bila sretna da ćemo ih se kutarisati ali nismo. Nažalost, žrtve su pale”.

“Ja sam bio svjedok kada su njihovi kamioni na semaforima udarili u semafor. Nisu htjeli ići prema Majevici već se zna tačno da su imali namjeru da opkole i osvoje grad”, poruke su Tuzlaka.

Za pogibiju vojnika RS i Srbija godinama su optuživale Selima Bešlagića, Mehmeda Bajrića kao zapovjednika Stanice javne bezbjednosti Tuzla Iliju Jurišića. Prošle godine Bešlagić i Bajrić skinuti su sa potjernica INTERPOL-a i postali slobodni ljudi.

Sud u Beogradu Iliji Jurišića prvobitno je osudio na 12 godina zatvora kao dežurnog komandira Stanice javne bezbjednosti Tuzla. Međutim, 2016. godine Apelacijski sud u Beogradu je oslobodio Jurušića bilo kakve odgovornosti za dešavanja na Brčanskoj Malti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad