"Savjet ministara ne može da raspravlja o radu policije RS"

Vijesti 22. maj 201516:51 > 16:54
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Savjet ministara BiH nema ingerencije da raspravlja o radu policije Republike Srpske u vezi sa terorističkim aktom u Zvorniku.

Dodik je naglasio da BiH nema vladu, već samo Savjet ministara BiH koji se sastavlja a ne bira i nema ingerencije da raspravlja o radu policije Srpske.  

“Stavljanje na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH informacije o tome kako je postupala policija Republike Srpske je prvi put dopušteno. Na taj način je dozvoljeno Savjetu ministara da, fingirajući neku vladu, raspravlja o radu policije Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.  

On je naglasio da Savjet ministara BiH nema na to pravo, ni ustavno pravo, niti bilo kakvo.  

“Nažalost, ljudi koji sjede u Savjetu ministara iz Republike Srpske olakim ili slabim djelovanjem dopustili su da se na dnevni red stave ovakve stvari i s toga ste mogli da dobijete razne vrste ocjena i kvalifikacija”, rekao je Dodik.  

On je upozorio da će Savjet ministara, odnosno Bošnjaci i jedan dio međunarodne zajednice, sa ovakvim predstavnicima srpskog naroda pokušati da sačine i naprave neku navodnu funkcionalnu vladu BiH, koja po Ustavu ne postoji.

Predsjednik Srpske je podsjetio da po Ustavu Savjet ministara ima samo tri ministarstva, a sada su “dogurali” do deset, sve protivustavno i protivdejtonski.  

“Naravno da pokušavaju da se nahrane raznim informacijama i zgodno im je bilo da razmatraju informaciju o radu policije Republike Srpske, koja je tokom akcije ‘Ruben’ našla ogromne količine naoružanja, municije, eksploziva i propagandnog materijala ‘Islamske države'”, rekao je Dodik, dodavši da tužilaštva sada obrađuju taj predmet.  

Predsjednik Republike je ocijenio da je bilo nepotrebno da Savjet ministara o tome uopšte odlučuje.