Zemlje CEI obavezale se na čvrstu saradnju u otklanjanju posljedica pandemije

Vijesti 15. maj 202022:10 > 22:10
REUTERS/Matthias Rietschel

Države Centralno-evropske inicijative (CEI) saglasile su se na video-samitu da tijesno sarađuju i da budu solidarne u naporima za otklanjanje društveno-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Saglasni smo da hitne mjere moraju da budu strogo u vezi sa tekućom zdravstvenom krizom, da budu dobro koordinisane, proporcionalne, transparentne i da uvijek poštuju temeljna prava svakog pojedinca”, navedeno je u zajedničkoj izjavi usvojenoj poslije tele-konferencije kojom je predsjedavao crnogorski premijer Duško Marković.

Zemlje članice CEI, regionalne inicijative osnovane 1989. koja okuplja 17 zemalja centralne i istočne Evrope, ocijenile su da ozbiljne društvene i ekonomske posljedice pandemije nalažu neuobičajene mjere uz odlučnost, zajedništvo i solidarnost, objavljeno je na sajtu Vlade Crne Gore, koja od početka godine predsjedava CEI.

Učesnici konferencije su se u izjavi obavezali da će se fokusirati na unapređenje socio-ekonomskih performansi, pogodnog okruženja za poslovanje i investicije da bi se ekonomije mogle brže oporaviti jačanjem trgovine i nesmetanog protoka roba, jačanjem povezivanja, privlačenjem više stranih investicija i turizma.

“Ponavljamo da saradnja, povjerenje i solidarnost predstavljaju najefikasnije odgovore na ovu pandemiju. Naglašavajući da poštovanje međunarodnog prava ostaje naše vodeće načelo, odlučni smo da odgovorimo odlučno, na inovativan način i zajednički, naročito kroz snažna partnerstva, kako bismo se izborili sa socio-ekonomskim izazovima koje Covid-19 postavlja pred naš region”, navodi se u dokumentu.

Ohrabreni su napori CEI i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija u pružanju koherentnog i koordinisanog odgovora na šire implikacije različitih dimenzija krize izazvane pandemijom novog koronavirusa.

Države CEI pozdravile su mobilizaciju i preraspodjelu više od sedam milijardi eura kroz razne instrumente EU u podršci Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva radi rješavanja neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba usljed izbijanja pandemije kao i radi pomoći u ograničavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

Na samitu su učestvovali premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Hrvatske Andrej Plenković, Moldavije Jon Čiku, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i Ukrajine Denis Šmihal.

Srbiju je na skupu predstavljao šef diplomatije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić, dok su Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Češka, Italija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija takođe bile zastupljene potpredsjednicima vlada ili visokim predstavnicima ministarstava spoljnih poslova.

Kao specijalni gosti učestvovali su komesar EU za proširenje Oliver Varheji, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad