Sarajevska policija: Nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba

Vijesti 16. maj 202008:35 > 08:39
N1

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podsjećaju javnost, sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi niz naredbi Federalnog štaba civilne zaštite i drugih nadležnih organa koje su donesene s ciljem prevencije širenja koronavirusa.

”S tim u vezi, naglašavamo obavezu postupanja po svim aktuelnim naredbama i zaključcima donesenim navedenim povodom, uz napomenu da će policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastaviti kontinuirane aktivnosti na kontroli poštivanja istih.

Nadalje, u posljednih nekoliko dana pažnju javnosti je privuklo održavanje vjerskog obreda u sarajevskoj katedrali „Srca Isusova dana 16.05.2020. godine, te ovom prilikom obavještavamo javnost da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzela niz aktivnosti kako bi navedeni obred, sa sigurnosnog aspekta, protekao bez bilo kakvih problema”, saopćeno je iz sarajevske policije.

”Također, određena saznanja ukazuju na mogućnost održavanja pomena za sve žrtve ubijene u periodu 1941-1945 godina u Sarajevu, u vidu komemorativog mimohoda, na način da će se eventualni učesnici kretati od Vilsonovog šetališta do Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u organizaciji SABNOR-a BIH. Tim povodom skrećemo pažnju osobama koje eventualno uzmu učešća u navedenoj aktivnosti da su u obavezi pridržavati se važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom pandemijom, uz napomenu da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba na određenom lokalitetu, jer bi se isto imalo smatrati javnim skupom, što je aktuelnom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno.

Uvažavajući sve navedeno, pozivamo sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja, odnosno, iskazivanja svog eventualnog nezadovoljstva bilo čime na neprimjeran i protivzakonit način, zbog čega bi policijski službenici Uprave policije bili u obavezi primjeniti zakonska ovlaštenja i sankcionisati takva nedozvoljena ponašanja.

Koristimo priliku da se zahvalimo građanima na dosadašnjoj saradnji uz napomenu da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo čvrsto opredijeljena da osigura ličnu i imovinsku sigurnost svakog građanina, kao i da preduzme zakonom propisane mjere i radnje prema svakom pojedincu za kojeg se utvrdi eventualno činjenje bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja, bez obzira o kome se radi”, navedeno je u saopćenju.

Počasni bleiburški vod najavio je na za danas održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu.

Informacija o održavanju ovog događaja u Sarajevu izazvala je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini kao i u zemljama regije. U istom terminu, u sarajevskom naselju Marijin Dvor najavljeni su protesti SABNOR-a, ali i drugih grupa građana u Sarajevu zbog održavanja te mise.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad