Regija i svijet oduševljeni Sarajevom: Das ist Walter!

Vijesti 16. maj 202016:02 > 16:21
N1

Video N1 televizije koji prikazuje hiljade Sarajlija i antifašista iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, na protestnoj šetnji protiv održavanja mise žrtvama u Bleiburgu, izazvao je oduševljenje u regiji i svijetu.

Danas je u glavnom gradu BiH održana misa u Katedrali Srca Isusova koja je izazvala bijes i revolt kod brojnih građana.

Mnogi su zamjerili Katoličkoj crkvi, ali i hrvatskom Saboru, koji je pokrovitelj mise, na održavanju molitve za one koji su bili na strani fašista.

Nekoliko hiljada Sarajlija i ostalih antifašista skupilo se u subotu ispred Vječne vatre, u samom centru grada, gdje su aplaudirali i pjevali antifašističke pjesme. Njihov protest izazvao je aplauz regije i svijeta.

Mnogi su sa oduševljenjem poručili “Das ist Walter”, referirajući se na slavu rečenicu iz još slavnijeg filma “Valter brani Sarajevo”.

“Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter!”, napisalo je nekoliko korisnika Twittera na naš video.

A komentarisali su mnogi današnje dešavanje u Sarajevu. Reakcije stižu iz kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Srbije, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije…

“Grad heroj”, jedan je od tweetova, kao i “Not all heroes wear capes”.

“Sarajevo today against fascism”, piše jedna korisnica Twittera.

“Sarajevo – The opposite of what is happening in Montenegrin streets these days. Ustašama nema bujruma”, kaže jedan Tviteraš.

U našem slobodnom prevodu, jedan Nizozemac je napisao “Svi učite danas iz Sarajeva”.

“Sarajlije ljudi svaka vam čast”, još je jedan od tweetova na naš video okupljenih Sarajlija koji su danas protestovali zbog komemoracije za žrtve Bleiburga.

https://twitter.com/ankasupic/status/1261624940916289542

Podsjetimo, današnji dan u Sarajevu protekao je bez ijednog incidenta.

VEZANE VIJESTI

MUP Kantona Sarajeva, ali i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zahvalili su se građanima što su na dostojanstven način izrazili svoje nezadovoljstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad