Nedim Sladić prognozira: Lokalno u Bosni u srijedu izraženije padavine

Vijesti 18. maj 202009:58 > 10:03
N1

Konkretnije padavine izgledne su od poslijepodneva i prema večernjim satima utorka, a naročito u noći na srijedu i tokom većeg dijela srijede, zahvaljujući visinskoj dolini koja s jugozapada Mediterana pruža svoju os prema južnom Jadranu, a u svojoj cirkulaciji donosit će vlažniji i topliji zrak, naročito prema centralnim i istočnim područjima Bosne, gdje lokalno može pasti i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno veće količine padavina moguće su i na sjeverozapadu Bosne, navodi meteorolog Nedim Sladić.

U srijedu prostrujat će i nešto svježiji zrak po visini prema našim područjima sa sjeverozapada, što bi moglo uzrokovati određeni disbalans u masama različitih svojstava između već zagrijanog prizemlja i svježije visine, pri čemu se povećava nestabilnost atmosfere.

Uzdizanjem česti zraka u odnosu na okolni iz prizemlja po vlažnoadijabatskom procesu čest bi se hladila, širila i vraćala nazad u vidu konvektivnih padavina koje bi pojačavale svoj intenzitet i bile mjestimično obilnije.

Povremeno se stoga prognoziraju izraženiji lokalni pljuskovi, ali i grmljavina usljed viška termičke energije, pri čemu će u Bosni postojati uslovi za poslijepodnevno manje grmljavinsko nevrijeme lokalno praćeno sugradicom.

ECMWF model

Sa sjeverozapada će se sve više gurati visinski greben koji će smiriti turbulentne vremenske prilike u četvrtak, a dolinu premjestiti, izgledno, jugoistočno. U prizemlju tada će se pružiti ogranak anticiklone preko naših područja, što bi rezultiralo postepenim razvedravanjem i malo nižim temperaturama zraka. Ipak, i dalje modeli osciliraju kad je u pitanju sama putanja doline.

Dok je pojedini i dalje guraju ka sjeveru, čini se kako je južna putanja ipak ona na koju se sada mnogi odlučuju. U uslovima poput ovih, pojedina područja mogu ostati zakinuta za padavine, a druga istovremeno profitirati i više u odnosu na prognozirane vrijednosti akumuliranog količinskog taloga na numeričkom modelu.

U zavisnosti od položaja ose doline, isto tako će se i talog povećavati, odnosno smanjivati. Nakratko bi se, i vjerovatno blago, s ovim padavinama mogla ublažiti višemjesečna suša, no sumnjam da bi bilo dovoljno suficijentno da uđemo bezbjedni u ljetnu sezonu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad