Saračević-Helać: Dokument po kojem je Kolić prodao MUP-u automobil za milion KM

Vijesti 18. maj 202016:35 > 16:45
N1

Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević - Helać gostovala je u Danu uživo na N1 gdje je komentarisala društvenu svakodnevnicu i aktuelne teme. Jedna od najaktuelnijih je i afera u vezi sa uvozom Respiratora iz Kine, o kojoj je kazala da smatra da će spisak upletenih osoba biti mnogo duži nego što je do sada.

Pored dnevnih tema i naslova koji krase naslovnice mnogih medija u BiH, o aferi Respiratori je kazala da ostaju ključna pitanja da se odgovore.

Ubijeđena sam da ovo neće biti jedna u nizu afera. Lično meni gospodin Fikret, kada sam ga prije 15 dana pozivala da bude gost, meni je rekao da ne poznaje gospodina Solaka što je bila čista laž, jer postoje primjeri gdje su viđani zajedno. U ovoj aferi ključna pitanja još nisu dokazana, ja se nadam da će komisija za sigurnost istrajati na tome, a to je: Ko je vršio specifikaciju? Drugo pitanje, ako se sjećate na početku pandemije, ministrica Milićević je rekla da Vlada nije učestvovala u tome. Nakon 15-20 dana se pojavila informacija da je ona ipak potpisala nalog za nabavku. To nikad nije demantovala“, kazala je i dodala:

“Lično sam primjetila da ispod mjesta gdje se ona treba potpisati, stoji “ZA”. To upućuje na kriminal, jer ako tvrdi da se nije potpisala onda ima elemenata krivičnog djela. Specifičnost situacije je dokaz da su mediji zainteresovani da se ovo do kraja dovede”. 

VEZANE VIJESTI

Dodala je da boli činjenica da se radi o novcu građana, ali i da je “afera Asim” mnogo veća od ove.

Puno više me boli jer su to naši novci, kako objasniti ljudima da je 10,5 miliona bačeno. Puno veća afera je afera Asim. Protiv gospodina Sarajlića još nije podignuta optužnica, niti se slučaj istražio, niti je podignuta optužnica. Ide se na princip našeg kratkog pamćenja, ali mislim da ćemo ovo upamtiti jer to dokazuje sve ono što smo doživjeli posljednjih 30 godina; lažni izbori, nelegalna zapošljavanja, zavrtanje ruku, umiješanost velikih partija. Ako je gospodin Izetbegović iskren, on mora insistirati da se ovo procesuira“.

Pojasnila je kako koliko je profita, prema matematici, moglo ostati u cijeloj priči u vezi sa nabavkom respiratora.

Gospodin Hodžić govori da nije htio da zaradi. Ja sam se bavila matematikom. Ispade da je zaista nakon ovog posla čistih para trebalo da ostane milion. 100 respiratora avansno je 10,5 miliona koje je FUCZ uplatila Srebrenoj malini. Kada se oduzme PDV i troškovi, čista nabavka cijena je više od 7.650.000, na kraju izađe 9 miliona troškova. Oko 222 hiljade izađe PDV što je više preko milion čiste zarade kada se do kraja izračuna“.

“Gospodin Solak i gospodin Hodžić su najviše poznati javnosti, ali mislim da će spisak biti puno duži”.

Na kraju gostovanja je pojasnila kako je došla u posjed dokumenta koji dokazuje da je advokat Fahrudina Solaka prodao automobil MUP-u KS i to za milion KM.

Mnogo je posla pred nama. Mnogo je kriminala.Ne bih željela da nešto ostane zataškano u vrijeme pandemije. Recimo advokat, gospodin Kolić. Slučajno mi je došlo do ruke odluka u kojoj je on za milion maraka prodao automobil MUP-u KS. Pitam se kakvo je to auto. 14. aprila se to desilo“, kazala je.

Ove godine, 14. aprila?

Da, ove godine. Za milion maraka, a potpisao ga je komesar Nusret Selimović. Ne znam koje je auto, da je deset puta blindirano.. Znam za jedno auto, ima i dosta opreme gdje opet nije vršena specifikacija“, kazala je.

Kratko je prokomentarisala priču o čuvenoj ljubavi Boška i Admire, kojih se danas prisjeća svijet.

“SARTR je osnovan kao pozorište Oružanih snaga. Boško i Admira je jedna ljubavna priča koja i danas slama srce ljudima širom svijeta. Naš kolega je tada napravio priču, kasnije je poginuo u Sierra Leoneu ali ga je ta priča toliko pogodila da je pola njegove urne prosuto u Washingtonu, a pola u Sarajevu gdje su Boško i Admira”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad