Pećina Orlovača otvorena za turiste

Vijesti 19. maj 202010:18 > 10:22
Ilustracija

Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala otvoren je danas za posjete turista, uz pridržavanje mjera o distanci i nošenju maski, izjavio je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da su posjete pećini planirane do 15. oktobra, od utorka do nedjelje i to u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova, a cijena ulaznice iznosi od dvije do četiri KM.

Samardžić je rekao da će svi građani koji budu došli danas da posjete pećinu imati besplatan obilazak, a zbog ograničenog broja turista na javnim mjestima potrebna je najava većih grupa na broj telefona 065/992-808.

Prema njegovim riječima, turističke grupe u ovom speleološkom kompleksu broje do 15 posjetilaca sa jednim vodičem, a obilazak traje od 30 do 45 minuta.

“Uprkos epidemiji virusa korona, možemo se pohvaliti da smo radili na uređenju spomenika prirode i pripremili dodatne sadržaje kao što je suvenirnica koja se nalazi u kućici gdje je vodička služba i Muzej pećine Orlovača”, rekao je Samardžić.

Samardžić je naglasio da će posjetioci moći da koriste i stazu zdravlja čija je dužina pet kilometara i vodi do vidikovca, koji se nalazi na vrhu pećine.

On je naveo da se stazom zdravlja koja je markirana do vidikovca može ići iz dva pravca – sa lijeve ili desne strane od ulaza u pećinu, pješačenjem od trideset minuta do sat vremena.

“Kada se dođe na vrh, pruža se prelijep pogled na okolne planine Romaniju, Jahorinu, Bjelašnicu. Bilo kojim putem da se krene pružaju se prelijepi pejzaži – šume, livade, a uz malo uspona prilagođene su za svakoga. LJubitelji prirode će je sigurno voljeti”, naglasio je Samardžić.

Pećina Orlovača je duga 560 metara, a sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad