Osam laboratorija u FBiH dobilo saglasnost za vršenje komercijalnih testiranja

Vijesti 19. maj 202012:09 > 12:23
Fena

U referentnim laboratorijama testirano je 900 pacijenata iz FBiH od kojih je pet pozitivno na korona virus. Prema riječima pomoćnika federalnog ministarstva zdravlja Gorana Čerkeza, riječ o pacijentma iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Do sada je 30.712 osoba. U protekla 24 sata oporavila su se 44 pacijenta.

“Stanje u BiH je prilično pod kontrolom. Imamo 25 pacijenata u bolnicama, ali niko nije životno ugrožen”, rekao je Čerkez.

Kazao je kako Krizni štab sada raspravlja o mjerama ulaska građana u BiH s obzirom da će se granice otvoriti u 6. mjesecu.

Istakao je kako je prijedlog ovog Kriznog štaba da mjera samoizolacije ostane nasnazi do 30. maja.

Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost laboratorijama kliničkih centara i Veterinarskom fakultetu za vršenje komercijalnog testiranja na korona virus.

Naglasio je kako su mjere dale puni rezultat.

Odgovarajući na pitanje kada se očkuje početak rada nargila barova, Čerkez je rekao to razmatraju i oglasit će se o ovome.

“Nije samo pitanje nastavka nargila nego i štetnost nargile i problema koje stvara po pluća osobama koje su osjetljive prilikom obolijevanja od korona virusa. Zamolio bih sve one koji imaju kafiće s nargilama da shvate ozbiljnost situacije i pomognu”, rekao je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad