Adnan Fazlić sa kruzera Carnival Breeze: Uvijek će biti nezadovoljnih

Vijesti 19. maj 202012:46 > 12:47
N1

Adnan Fazlić jedan je od bh. državljana koji se nalazi na kruzeru Carnival Breeze. Kako kaže, nije baš sve tako crno kao što se piše.

“Ima nas nekoliko koji mogu to da potvrde. Istina je da smo krenuli 3. maja prema Evropi sa Bahama. Cijela ekipa sa Balkana prebačena je na dva broda. Carnival Breeze na kojem se nalazimo i Carnival Magic”

Adnan Fazlić dalje objašnava da su na ova dva broda državljani BiH, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Albanci.

“Zvanično je Carnival Breeze krenuo sa Bahama 3. maja i stigli smo u Southampton 16. maja. Istina je da “krosing” Atlantika traje 9 dana. Naš “krosing” je trajao 13 dana, zbog toga što Engleska nije htjela da nas primi ranije. U Southamptonu smo iskrcali osobe koje žive u Engelskoj. Također iskrcali su se i Makedonci u luci Southampton i upućeni su prema Bugarskoj i prema mojim saznanjima nije bilo problema” priča nam Fazlić.

VEZANE VIJESTI

Ekipa Carnival Breezea trenutno je na putu prema španskom Cadizu gdje bi trebali stići 21. maja. Nakon toga trebali bi se uputiti prema Italji, dok je njihova krajnja destinacija Dubrovnik – gdje bi se iskrcao ostatak posade – državljanja Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije i ostali.

U Dubrovnik bi ovaj brod trebao stići 28. maja ukoliko sve bude po protokolu.

“Istina je da smo bili izolovani. Bili smo u levelu 3 – gdje su se morali nositi maske. Imali smo određene tajminge kada su obroci u toku dana i do koliko se može ostati napolju to je do 21 sat. Barovi su radili kraće. Zadnjih 10 dana smo prešli na level 2. Kada ne moramo više nositi maske. Nismo više u grupama za tri obroka. Otvorili su nam teretanu. Možemo biti napolju cijeli dan i barovi rade do 23 trenutno. Mnogo je opuštenija atmosfera. Što se tiče posade koja je ostala da radi. Svaki broj ima minimalan broj posade koja mora ostati da radi. Za ovaj brod potrebno je 160 do 180 članova koji moraju raditi da bi brod funkcionisao. Imamo doručak, ručak, večeru i tzv. Tea time od 15 do 16 sati. Što se tiče hrane nije baš tako bajna. Ali uvijek se može naći nešto da se jede. Sigurno nije kao kod kuće, gdje biste birali šta biste jeli, ali ovdje morate da jedete što vam se napravi. Generalno nije loše. Istina je da smo trebali prije mjesec dana da budemo kući. Problem je bio što američke vlasti nam nisu dozvolile da se iskrcamo na američko tlo ili bilo gdje drugo. Aerodromi nisu radili. Tako da smo bili zarobljeni na brodu. Nisu nam dozvolili da idemo na druge brodove na kopnu, nego smo morali to raditi na moru. Uvijek će biti nezadovoljnih kojima ništa ne odgovara. I ja bi želio da drugačija situacija da mogu da biram hranu. Da mogu ići na kopno. Dva mjeseca je mnogo biti na brodu. Bitno je da smo psihički jaki. Mnogi to ne mogu da podnesu. Oni su malo razmaženi pa je u tome problem”, zaključuje Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad