Lešić: Ne vidim razloga zašto se istupa iz PEN-a zbog stavova grupe članova

Vijesti 19. maj 202013:43 > 13:52
N1

Andrea Lešić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i članica PEN-a BiH, za N1 je govorila o "Protestnom pismu protiv najavljene mise za Bleiburg" s potpisima jednoga broja članova PEN-a, zbog kojeg su iz udruženja istupili Ivica Đikić, Željko Ivanković, Miljenko Jergović i Ivan Lovrenović.

Lešić je kazala da je pismo, koje je i ona incirala i potpisala, nastalo kao reakcije jedne grupe članova i članica PEN-a.

“Ono nije zvanično pismo koje je izašlo ispred zvanične uprave PEN-a, niti je PEN Centar u BiH, kao institucija, potpisnik tog pisma”, kazala je.

Pojasnila je i kako je došlo do tog pisma.

“Naprosto smo osjetili i razmislili zašto se nama vrući krompir politički, vezan za Bleiburg, seli iz Hrvatske u BiH. Zašto se seli baš u Sarajevo? Osjetili samo da je na neki način Katolička crkva nas stavila pred svršen čin”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

 Lešić tvrdi da je bilo jasno u pozivu članovima PEN-a, da budu supotpisnici pisma, da se radi o isključivo privatnom stavu.

“Ne institucionalno, ne ispred uprave PEN-a. To što su ga potpisali neki članovi uprave ili što su ga potpisali praktično svi živući bivši predsjednici PEN-a, to je bio isključivo naš individualni, lični čin. Moram priznati da ne vidim razloga zašto se istupa iz PEN-a zbog privatnih stavova jedne grupe članova”, istakla je.

Smatra da je ovo još jedan ideološki sukob na društvenoj sceni u BiH.

“Ja sebe ne smatram taocem ničega. Smatram da svako od nas bi trebao reći šta misli. Nemam nikakav problem da se neko sa mnom ne slaže, ja znam koji bi mogli biti argumenti protiv tog pisma. Međutim, pismo je imalo vrlo jasnu svrhu, da u trenutku kad smo stavljeni pred taj svršeni čin najavljene mise, da odgovorimo da li smo zato da se to održi ili ne”, kazala je.

Tvrdi da se ovdje radi o devalviranje kulture i prisvajanju kulturnih djelatnika u druge svrhe, te izrazila nadu da će oni koji su potpisali pismo i oni koji se ne slažu naći način za neke drugačije načine razgovora u PEN Centru.

“Meni je iskreno žao što se iko našao uvrijeđenim ili povrijeđenim zbog tog pisma, jer nam to zaista nije bila namjera. Naša namjera je bila jedino to da kažemo da smo protiv fašizma i da samo za antifašizam”, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad