Brojna pitanja za glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS

Vijesti 19. maj 202017:33 > 17:37
N1

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili izvještaj o radu Tužilaštva kantona Sarajevo za 2019. godinu. Zašto veliki broj predmeta zastarjeva, šta je sa slučajem Memić, šta je sa obdukcijom tijela Advije Kanlić, koja je od posljedica zaraze korona virusom preminula prije skoro dva mjeseca, samo su neka od pitanja na koje je odgovarala glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo. Glavna tužiteljica se branila. Tvrdi: Ona i njen tim rade profesionalno i transparentno.

Pune ruke posla za kantonalno tužilaštvo. Na mnoga pitanja danas je odgovarala glavna tužiteljica Sabina Sarajlija. Najsvježiji primjer, smrt Advije Kanlić, preminule u martu od posljedica koronavirusa. Na obdukciju se čeka skoro dva mjeseca i neće se raditi u Sarajevu.

“Tužilaštvo je izdalo nalog za obdukciju i pokušalo od organa KS i Federacije BiH saznati da li se obdukcija može uraditi. U međuvremenu smo probavili i mišljenje iz RS i radimo na tome da se obdukcija povjeri Institutu u Republici Srpskoj. To je trenutno aktuelno”, rekla je Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Advijin sin Nezir za N1 kaže, o ovome je sve saznao iz medija.

VEZANE VIJESTI

“Prilikom davanja izjave u Tužilaštvu, ja sam tražio da se odradi ta obdukcija u Republici Srpskoj, jer su njihovi patolozi tj gospodin Karan izašao u javnost i rekao da oni ne bi odbili da urade tu obdukciju, to jeste da imaju mogućnost i da rade obdukcije pozitivnih na COVID-19. Pošto naši ovdje, medicinski institut i Klinički centar su odbili rekavši da nemaju opreme, ja stvarno ne vidim više potrebu da čekamo ovdje jer očito oni niti imaju volju niti imaju želju da urade tu obdukciju”, rekao je.

Ovo nije jedina tema o kojoj je govorila glavna tužiteljica Sarajlija. Upitana je i šta je sa predmetom smrti Dženana Memića i to od Dženanove sestre, poslanice Arijane Memić.

“Ubice, vi treba da ih procesuirate, vi to ne radite. Ali, ne razumijem šta je smiješno u mojim pitanjima kada govorim o smrti svoga brata, o njegovom ubistvu?”, pitala je Memić.

“I meni se poslanica obratila da svjesno štitim ubice i čitav set pitanja vezano za Seada Kreštalicu. Tužilac Sead Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu protiv oštećenog Dženana Memića. Negativne konotacije koje pominje u vezi njegovog imenovanja ne mogu promijeniti moj stav jer nisam čula nijedan dokaz o toj njegovoj umiješanosti u nezakonite radnje, već se radilo uvijek o paušalnim navodima. Moj stav je da se radi o dobrom i iskusnom tužiocu koji može pomoći u radu Tužilaštva”, odgovorila je Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS.

Bilo je i poslanika koji nisu postavljali pitanja, ali su sami konstatovali kakvo je stanje u pravosuđu, te kakav je učinak.

“Izgubili ste povjerenje građanstva, isto tako mi ovdje koji smo zakonodavna vlast. Na nama je da pravimo zakone po kojima vi morate raditi. I mnogi od vas parlamentaraca isto su izgubiki povjerenje građana.Jer ne žele da prave zakone koji su dobri za građane, prave ih za sebe”, kazao je Damir Nikšić, nezavisni poslanik u Skupštini KS.

“Odajemo ovdje neki utisak da možemo uticati na izbor čelnika u Tužilaštvu. Pa to može samo VSTV!”, izjavio je Zvonko Marić, poslanik u Skupštini KS iz SBB-a.

Među brojnim zamjerkama koje su poslanici iznijeli u raspravi su i one na veliki broj zastarjelih, te predmeta kojima u narednom periodu prijeti zastara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad