N1 u COVID bolnici u Gradiški: Borba protiv virusa kreće od čistačice

Vijesti 19. maj 202019:09 > 19:10
N1

U BiH, prema posljednjim informacijama, 16 novozaraženih od korona virusa. Od toga je 14 u RS-u, pet je medicinskih radnika. U bolnici u Gradišci nemaju infektologa, ali imaju zaraženih od korone. Zbog svega su se u ovoj bolnici morali reorganizovati. Ponosni su, kažu što su zaštitili pacijente i radnike, a koliko je teško po 24 sata raditi pod zaštitnom opremom uvjerila se i naša ekipa, koja je ušla u COVID odjel.

Dio plućnog odjeljenja preuređen je u COVID bolnicu. Ulaz liftom je takozvani prljavi – ulaz za pacijente. Mi ćemo stepenicama.

Kaljače, skafander, dvoje rukavice, dvije maske, viziri. Opremili su nas raspoloženi uposlenici. Uprkos koroni, dobrog, ali i timskog duha ne manjka.

“Vrlo je važno, vidjeli ste koliko je kompleksan proces oblačenja zaštitne opreme, ali koliko je važna zaštitna oprema važni su i drugi principi ponašanja, prljavi, čisti ulazi, putevi kretanja pacijenata i osoblja… Sve to zajedno uklopljeno, sve to nas zajedno štiti. Vrlo je važno osoblje, želim istaći , mi smo zaista kao jedna porodica. Periodično se testiramo, svi smo imali negativne rezultate”, kazala je Branka Milošević, šef COVID jedinice bolnice Gradiška.

Na odjelu COVID-a u obliku ćiriličnog slova P, pet je pacijenata trenutno smješteno. Dva respiratora na raspolaganju su, no za njih nema potrebe.
Božana je alfa i omega higijene na odjelu, borba protiv virusa kreće – od čistačice.

VEZANE VIJESTI

“Nju je brlo važno pomenuti jer ona sve nas čuva svojim radom, posle svakog našeg prolaska ide čišćenje, dezinfekcija. To je jedna osoba, cjelo vrijeme je uz nas, samo jednu pomoćnu radnicu imamo i ovom prilikom bih je pohvalila”, kazala je Milošević.

I glavna sestra Dara jasno upozorava na procedure.

Striktno poštovanje pravila dalo je rezlultat – na COVID odjeljenju nema zaraženih radnika, u cijeloj bolnici za dva i po mjeseca šest je bilo pozitivnih.

Vrlo je naporno pod ovom opremom biti po cijeli dan. Oblačenje zahtijeva i do 15 minuta. A zdravstveni radnici zaštitna odijela mijenjaju pri svakom ulasku kod pacijenata, da li zbog vizite, ili terapije. Nekad u toku smjene opremu presvuku i po sedam puta.

Uz nevesinjsku, bolnica u Gradišci jedina je u RS koja nema infektologa. Uprkos tome, uspjeli su se organizovati, kaže direktor Rajko Dodik.

“Mi smo našli taj način da pravimo ta izolaciona odjeljenja, jedinice unutar svakog odjeljenja, da sva sumnjiva febrilna stanja tu zbrinjavamo. Tokom tog boravka odradi se i testiranje pacijenata, ako se utvrdi da su pozitivni premještaju se u COVID bolnicu”, rekao je Rajko Dodik, direktor bolnice u Gradiški.

Dodik je imao komentar i na slike gdje se vide ceradom pregrađeni putevi.

“Mislim da su slike zlonamjerne, objasniću i zašto. To je ta naša interna izolazija, koju smo napravili. Mi nemamo prostorno da pravimo neku drugu mogućnost, na određenim odjelima morate jendostavno proći kroz taj dio. Tu ne prolaze zaraženi, tu prolaze febriilna stanja, a mogu biti febrilni iz miliona razloga.”

Jedan od najtranzitnijih gradova u BIH, Gradiška zbog samog graničnog prelaza i veće frekvencije ljudi, epidemiološki će biti pod lupom i u narednim mjesecima. Posebno zbog najava otvaranja granica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad