Tvrdnje novinarke pokrenule reakcije: Da li je sporan postupak nabavke vozila

Vijesti 19. maj 202019:36 > 19:49
N1

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopštili su da nisu tačni navodi da je Uprava policije već izvršila nabavku vozila za posebne namjene jer postupak nije u potpunosti okončan. Istaknuto je da će shodno Planu javnih nabavki za 2020. godinu i odobrenim budžetskim sredstvima nastaviti provođenje zakonite procedure nabavke planiranog vozila. O ovoj nabavci juče je u programu N1 svoja saznanja iznijela novinarka Arijana Saračević – Helać.

Demanti za demantijem u priči o postupku nabavke motornog vozila za posebne namjene za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u vrijednosti do milion maraka sa PDV-om na osnovu ponude firme KM Trade krajem 2019. godine.

Kadrija Kolić, advokat i suvlasnik ove firme demantuje tvrdnje novinarke Arijane Saračević Helać koja ga je u programu N1 dovela u vezu sa prodajom automobila MUP-u Kantona Sarajevo. Kazao je da je grubo narušena njegova privatnost, ljudski i profesionalni integritet i dodao da je postupak u vezi nabavke pred sudom.

“Vi ste dobili od MUP-a Kantona Sarajevo, goospodin Selimović je tačno rekao, decidno, citiram – laž je da je MUP kupio za milion maraka auto od advokata Kolić Kadrije, a novinarki Arijani Helać je bilo jasno da advokat Kadrija Kolić nije učestvovaoo na tenderu, niti advokat Kadrija Kolić kao fizičko lice ili kao advokat može prodati takvo auto”, kazao je Kadrija Kolić za N1.

“Gostujući na N1 rekla sam da je dobavljač advokat Kadrija Kolić jer je pravno gledano suvlasnik firme KM Trade – i nisam prvi novinar koji je njegovo suvlasništvo vezao za firmu”, kaže novinarka Saračević Helać.

“MUP je dakle suprotno Zakonu o javnim nabavkama uradio ovu nabavku i odabrao ponuđača firmu KM Trade. Nabavka je zaustavljena zahvaljući Uredi za žalbe. Ja sam novinar 30 godina i imam svoj dignitet i vjerodostojnost. Od trenutka gostovanja na N1 izložena sam nedopustivom pritisku. To neću tolerirati. I uvijek ću građanima dati na uvid sve informacije koje imam. A evo imam i to kako je KM Trade recimo od 2018. dobio niz poslova za MUP KS”, navela je.

Do nabavke tzv. vodenog topa nije došlo jer je Kancelarija za žalbe 15. aprila 2020. godine usvojila žalbu firme Danial S iz Tešnja i time poništila akt ugovornog organa Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i predmet vratila ugovornom organu na ponovni postupak. Iz tešanjske firme odgovorili su na upit N1.

Navode da su na tenderu učestvovali iako su specifikacije vozila navodile na to da se radi o tačno definisanom – jednom proizvođaču iz Turske.

“Ipak smo zajedno sa našim partnerima takođe iz Turske po našem mišljenju ponudili bolje i kvalitetnije vozilo, a cijena bi se svakako odredila nakon provedene eAukcije. Međutim, našu ponudu su proglasili neprihvatljivom i s obzirom da je pored naše ponude još jedna kompanija dostavila ponudu njena je ponuda odmah prihvaćena bez provedene eAukcije”, navode iz firme DanialS.

Opširnije u prilogu Milice Vučetić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad