Redovi ispred biroa za zapošljavanje, sve manje vjere u bh. sistem i vlast

Vijesti 19. maj 202019:44 > 19:52
N1

Pandemija koronavirusa ostavila je veliki broj osoba bez posla u BiH. Ogromni redovi pred biroima za zapošljavanje. Svi koji su nezaposleni žele iskoristiti svoja pravo na novčanu naknadu sa resornog biroa.

Više od 32 hiljade osoba prijavilo se na biro za zapošljavanje u dva bosanskohercegovačka eniteta zbog toga što ssu ostali bez posla usljed pandemije COVID-19.

N1: Jeste li ostali bez posla u toku panedmije?

“Ostala sam bez posla, ali radiću.”

N1: Znate li da je u FBiH bez posla ostalo 21.000 osoba, vi ste jedna od njih?

“Znam i strašno je!”

N1: Je li vam dovoljno 377 KM novčane naknade?

“Da živim od toga? Naravno da ne! U prosjeku jedan čovjek od 2.000 KM skromno da živi je potrebno.”

N1: Kako se krpi kraj s krajem?

“Ma fino. Imam sestru pomogne mi. Ona dobro radi. Ljekar je.”

N1: Želimo vam što prije da ponovo nađete posao

“Hvala Vama. Biće ako Bog da. Nadam se”, ispričala nam je gospođa koja je za vrijeme pandemije ostala bez posla.

PROČITAJTE JOŠ

Nade i optimizma nema ni od građana Sarajeva, koji poručuju da država nije adekvatno odgovorila na otkaze te da je 377 KM novčane naknade sa biroa premalo za bilo kakve troškove.

“Ovdje sigurno nema perspektive. Zbog političke situacije u državi. 377 Km ne može pokriti ni osnovne potrebe”

“Meni je brat ostao bez posla i sestra također. Druga sestra blizanka čeka još treba da počne da radi. Katastrofalno! Odgovor – ne da je zakasnio, nego ga nije bilo nikako”

“Lično sam zaposlen u zdrvstvu – javni sektor. Tako da ovo je poražavajuće. Način na koji je sve počelo na koji je sve završilo. Toliko broj nezapsolenih i otkaza”

“Takvo stranje u državi. Takva politika. Tako sve. Oni upravljaju državom i to je to. Moglo bi se promijeniti. (Kako?) Pa fino. Da se promijeni politička vlast. Sve bi bilo bolje”, stav je građana Sarajeva.

Prije epidemije u Federaciji BiH bilo je 307 hiljada nezaposelnih. Posljednja dva mjeseca taj broj drastično je porastao. Najmnogoljudniji – Tuzlanski kanton ima najveći porats nezaposlenih. Slijede sarajevski i Zeničko-dobojski.

“Kada konkretno govorimo o maju, zakljčno sa 15.5. na evidenciju po prestanku radnog odnosa prijavilo se dodatno 6.000 osoba. Kada sumiramo ove podatke negdje oko 28.000 osoba se prijavilo na evidencije kantonalnih službi za zapošljavanje po prestanku radnog odnosa”, kazao nam je Haris Čuljević iz odnosa s javnošću Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Zakon o posredovanju i zapošljavanju nezaposlenih osoba definisano je da osobe koje su ostale bez posla ne svojom krivicom, u roku podnesu zahtjev ostvariće pravo na novčanu naknadu sa biroa. Broj ovih korisinika u Federaciji se za vrijeme korone povećao sa 12 na 16 hiljada osoba.

S druge strane, više od 3 hiljade osoba ostalo je bez posla, dok nešto manje od tog broja odjavljeno je sa biroa u bosanskohercegovačkom enitetu Republika Srpska.

“U vezi s tim uslijed pandemije i proglašenja vanredne situacije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS prijavilo se 3.729 lica kojima je prestao radni odnos u periodu od 19.3 do 15.5.2020. godine. U istom periodu sa evidencije nezaposlenih lica zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti brisano je 2.142 lica”, saopšteno je iz Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

5.909 novih osoba od pandemije prijavljeno je na biro za zapošljavanje KS. Sa evidencije je odjavljeno 2.439 osoba, a zbog posla odjavljenih je 2130 osoba.

“Ove gužve što su sada, mi moramo razlučiti. Imate one koji se javljaju koji su i prije bili na birou. Imate i ove koji su se prvi put javljaju zbog korone. Juče je 5.600 osoba bilo na našim biroima. Više od 4.600 je bilo onih koji su samo došli da se jave. Znači nisu to oni koji su ostali bez posla”, izjavio je Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS.

Većina onih koji su ostali bez posla sve manje vjeruje u bosanskohercegovački sistem i vlast koja će im obezbijediti izvjesnu budućnost. Ono što im preostaje je kažu malo nade ili čekanje da svijet ponovo otvori granice a s tim i mogućnost za život bez egzistencijalne neizvjenosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad