Burno na sjednici Parlamenta BiH o sudijama i Ustavnom sudu BiH

Vijesti 20. maj 202010:38 > 10:40
N1

Predsjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Alma Čolo izazvala je oštre reakcije na današnjoj sjednici kada je izjavila da su dvojica sudija Ustavnog sud BiH bivši visoki dužnosnici SDA, stranke iz koje dolazi.

Obraćajući se zastupnicima, kazala je da na sjednici ove komisije dao negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izboru stranih sudija jer smatraju da nema osnova u Ustavu BiH. Kazala je kako je rezultat glasanja bio četiri “za”, četiri “protiv” i jedan suzdržan.

“Zakon koji je predložen od SNSD-a i HDZ-a ide u pravcu da troje sudija koje bira predsjednik Evopskog suda za ljudska prava budu uklonjeni iz Ustavnog suda BiH i da za to postoji ustavni osvnov, a ustavni osnov je odreba koja kaže da će nakon pet godina Parlament BiH svojim zakonom moći urediti drugačiji izbor stranih sudija. U javnosti iamte dvojako tumačenje, neki tvrde da ja to moguće, a drugi kažu da je potrebno promijeniti ustav gdje stoji da troje sudija bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava”, kazala je na početku obraćanja.

Istakla je da 14 ključnih prioriteta EU na koje se pozivaju pojedinici zastupnici, ima mnogo važnijih stvari koje se trebaju uraditi prije ovoga, a da je među njima i zamjenska klauzula koja je, ističe, bolna za poslanike iz RS-a, a u kojoj se navodi da viši nivoi vlasti mogu preuzeti nadležnosti nižih nivoa kada je potrebno implementirati određeno zakonodavstvo Evropske unije.

“Stranka kojoj ja pripadam neće podržati ovaj zakon. Smatramo da još nije došlo vrijeme da troje stranih sudija odu baš zbog toga to prigovaraju iz opizicije da je šest domaćih sudija povezano s politčkim partijama koje vrše vlast u BiH. Nama prigovaraju da su dvoje ljudi koji su Bošnjaci u sudu bili visoki dužnosnici SDA i ne sporimo to, ali zato treba troje stranih sudija da budu balans tome. Jedan Hrvat u Ustavnom sudu je povezan sa HDZ-om i bio je u procesu s Draganom Čovićem. Mislim da je troje stranih sudija neophodan balans, to je rekao i visoki predstavnik u svom tumačenju”, rekla je Čolo.

Burno je reagovao zastupnik Saša Magazinović kazavši da je strašno kako se u državnom Parlamentu o ovome govori kao da je normalno.

“Ovo se snima i vjerujem da će priznanje poslanika SDA u državnom Parlamentu koji priznaje da je dvoje sudija Ustavnog suda iz SDA imati desetine ili stotine hiljada pregleda. Kaže da je olakšavajuća okolnost što ima i sudija iz HDZ-a, a svi znamo da ima i onaj iz SNSD-a koji je Dodika zvao šefe. Šta je rješenje? Ne dirati njih, a otjerati strane sudije. Ovo je strašno da je došlo vrijeme da se o tome govori javno u Parlamentu kao da je normalna stvar”, rekao je Magazinović.

Dodao je da će vjerovatno tako kasnije govoriti i za članove CIK-a navodeći kako njima nije stalo da izbori budu fer i pošteni već onako kao im šef kaže.

Radmanović ga je upozorio da to nije tačka dnevnog reda.

“Ova država, kolega Radmanoviću, se raspada, kada poslanik u državnom Parlamenut kaže da u Ustavnom sudu imaju dva njegova člana”, kazao je.

Radmanović ga je ponovo upozorio da je van okvira dnevnog reda, a Magaiznović je odgovorio: “Nek’ sam. Ovo je strašno da ovo slušamo i kaže postavljen i kriterij da bude istkanuti pravnik je dovoljno širok. Pa za koga? Za onog ko ne treba da bude sudija, ko nije profesor ustavnog prava. Ne tražimo profesora ustavnog prava već Seadu Palavrić koja je iz SDA. Dajte da zaustavimo bilo šta u ovoj zemlji, ovo je katastrofa”, rekao je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad