Novinarske ekipe bez uslova za praćenje sjednice NSRS

Vijesti 20. maj 202010:45 > 10:52
N1

Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će danas Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS. Prijedlogom odluke propisano je ukidanje vanrednog stanja jer je epidemiološka situacija koja se odnosi na virus korona stavljena pod kontrolu. Novinarske ekipe koje se nalaze u zgradi Vlade RS požalile su se na neuslovnost praćenja današnjeg zasjedanja.

Novinari su, za razliku od prethodnih zajedanja i dosadašnje prakse, danas smješteni u ulazni hodnik ispred konferencijske sale Vlade Republike Srpske, te im nisu obezbijeđeni adekvatni uslovi za isvještanje sa današnje sjednice. Osim radnih uslova, novinari nisu u mogućnosti poštivati ni mjeru socijalne distance između više osoba.

U obrazloženju prijedloga današnje sjednice navodi se da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postepeno vraćati normalan život, odnosno cijeni da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja.

Na predloženom dnevnom redu posebne sjednice parlamenta Srpske jesu i potvrđivanje akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenje odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom, Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu – po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, po hitnom postupku.

Poslanici bi trebali da raspravljaju i o prijedlogu odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2020. godinu i prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja entiteta prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /9048-VA/.

Iz Narodne skupštine RS je ranije saopšteno da će novinari koji budu pratili sjednicu biti smješteni u pres-sali u prizemlju zgrade Vlade, da će javni servis Republike Srpske snimati sjednicu i da će zainteresovani mediji za prenos moći da preuzmu signal. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad