Premijer RS ima stav: Kako je nastao korona virus i zbog čega?

Vijesti 20. maj 202012:24 > 12:31
NSRS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je na sjednici Narodne skupštine RS o ukidanju vanrednog stanja u ovom bh. entitetu govorio i o samom virusu COVID-19.

Prvog čovjeka Vlade entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića zastupnici opozicije su prozvali zbog izjave u kojoj je navodno kazao da je “korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast”.

“Rekao sam to što sam rekao, ali ne na način na koji vi to interpretirate. Je li pratite što se dešava? Evo ovdje doktora, evo ovdje struke. Njemačka, SAD i tako dalje traže da se radi istraga vezano za taj virus. Još se niko u svijetu nije složio kako je nastao taj virus. Pratim, čitam i na osnovu struke koja ima dilemu, jedni kažu da je nastao u laboratoriji, treći kažu da se pojavio… Nijednog momenta nisam rekao da je to izmišljen virus nego da je to laboratorijski napravljen virus kako bi došlo do obračuna sa svjetskom privredom”, kazao je Višković, te nastavio:

“Onog momenta kad budu bile analize kojom se bavi svjetska struka i nauka, onda ćemo znati da li je virus napravljen u laboratoriji ili se pojavio prirodnim putem. Očito da struka danas nema odgovor na to pitanje. Zbog javnosti, spreman sam da nađemo sad tu moju izjavu i pitanje novinara. Govorio sam o laboratorijski kreiranom virusu koji je ubačen da bi došlo do obračuna svjetske ekonomije”.

Višković rekao je da su nakon proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj mjere i uputstva republičkih štabova za praćenje epidemiološke situacije i za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi RS imali samo jedan cilj – zaštitu zdravlja svih stanovnika ovog bh. entiteta.

Obraćajući se u Banjaluci na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu odluke za ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Višković je kazao da je Vlada na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije 16. marta donijela odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad