Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić ukinut pritvor

Vijesti 20. maj 202014:32 > 14:34
Anadoliji

Općinski sud Sarajevo ukinuo je pritvor predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću i direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 Suadi Nožić koji su uhapšeni u akciji "Memori", potvrdila je Feni glasnogovornica Kantonalnog Tužilaštva Kantona sarajevo Azra Bavčić.

Istakla je da je Tužilaštvo KS 9. marta tražio produženje pritvora za još tri mjeseca, ali ga je Sud odbio te mu odredio mjere zabrane.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. godine organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja “Bosanski muzej sjećanja” u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad