U USK-u aktivna još četiri zarazna klastera

Vijesti 20. maj 202015:21 > 15:25
BIHAMK

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je kako su se u tom dijelu Bosne i Hercegovine od oboljenja COVID-19 uspješno oporavila 82 građanina, te da su trenutno aktivna još samo četiri zarazna klastera.

-Do danas su na koronavirus testirana 3.322 uzorka iz našeg kantona, te je potvrđeno 107 pozitivnih rezultata. Uspješno su se oporavile 82 osobe, dok je njih 17 u procesu liječenja. Nažalost, osam smrtnih slučajeva je još od ranije povezano s bolešću COVID-19. Potvrda sve povoljnije zdravstveno-epidemiološke situacije je i značajno smanjen broj aktivnih zaraznih klastera, kojih sada imamo četiri. Riječ je o dva u Bosanskom Petrovcu, te po jednom u Bihaću i Bosanskoj Krupi – rekla je Ćemalović.

Najviše oboljelih osoba registrirano je u Cazinu i Bihaću, a izdvojen je podatak i da je najviše pozitivnih građana na koronavirus u starosnoj dobi od 25 do 49 godina.

-Čak 43 osobe su u ovoj starosnoj dobi. Od 107 ukupno pozitivnih lica u našem kantonu, 56 je žena. Od osam smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, pet osoba je bilo starije od 65 godina, dok su tri bile u dobnoj grupi od 50 do 64 godine. Svakako je najbitnije da unazad nekoliko dana nemamo novozaraženih građana – dodala je Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću trenutno su hospitalizirana dva pozitivna pacijenta, od kojih je jedan u jedinici intenzivnog liječenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad