Brojne reakcije na izjavu Sanje Vulić: Sreća pa nije novinar

Vijesti 20. maj 202015:47 > 16:04
N1

Brojne reakcije na društvenim mrežama izazvao je današnji istup Sanje Vulić, poslanice u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koja je omalovažavala reporterku N1 televizije Adisu Imamović i novinarsku struku.

Na insistiranje reporterke N1 na pitanju o moralnosti da zastupnici imaju primanja preko 5.000 KM dok je u isto vrijeme plaća direktora Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu nešto oko 600 KM, zastupnica je odgovorila da je ona “birala svoj posao”, te nastavila:

“Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom plaćom. Ja vas ne vrijeđam, ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku plaću. Ja da sam željela manju plaću, ja bih se bavila nečim drugim”, izjavila je Vulić navodeći da je “novinarstvo njena nesuđena ljubav” i da će se “možda baviti istraživačkim novinarstvo kad izađe iz ovih voda”.

Nakon što je objavljen video istupe zastupnice iz SNSD-a, uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama i osude poteza parlamentarke.

Zato je za nju Dodik i Bog i otac. Jer ko je ovakvoj osobi namjestio posao od preko 5.000 KM za nju je zaista svetinja”, napisao je na Twitteru PR stručnjak Nedad Memić.

Profesor Mirsad Abazović prokomentarisao je da je ”sreća što Vulić nije novinar”.

”Sreća i po društvo i po novinarstvo pa nije novinar”, napisao je on.

”Ozbiljne redakcije počele otpuštati novinare, čekaju Vulićku”, ironično je komentarisao novinar Siniša Vukelić.

PR stručnjakinja Dobrila Močević poručila je da Vulić ”nije za javnu sferu”.

”Nije za javnu sferu, a kamoli za politiku i previše je devalvirala i unazadila učešće žena u politici Srpske. Molba ženama na lajni koje se bave politikom na bilo koji način – de, budite Žene a ne obožavateljke i balkanski stereotip žene patrijarhata. Fala”, napisala je ona.

Potez parlamentarke komentarisali su novinari Almedin Šišić, Edita Gorinjac i Goran Dakić.

“Tako, snahe kada dođu u novu porodicu trude se da budu i poslušne i dobre”, poručo je na Twitteru danas Srđan Puhalo, kolumnista.

Informaciju o istupu poslanice SNSD-a u državnom Parlamentu prenijeli su brojni domaći i regionalni mediji.

Oglasili su se i iz Udruženja BH novinari uz – javi protest.

”Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Odboru Doma naroda Federacije BiH, rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog onemogućavanja predstavnicima medija da na adekvatan način prate današnje sjednice ovih tijela, kao i uskraćivanja pristupa informacijama od značaja za javnost i omalovažavanja novinara od strane parlamentarnih zastupnika”, saopćeno je iz ovog udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad