Evropsko Vijeće usvojilo paket pomoći za BiH od 250 miliona eura

Vijesti 20. maj 202016:11 > 16:18
Reuters/Yves Herman

Evropsko Vijeće usvojilo je paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu od 250 miliona eura.

Radi se o novcu iz takozvanog „Instrumenta za brzo finansiranje“, kojim je EU izdvojila ukupno 3 milijarde eura za podršku državama kandidatima za članstvo u EU i susjedima u Istočnom i Južnom partnerstvu, a koji je prethodno predložila Evropska Komisija.

Novac je namijenjen privredama deset zemalja, kako bi im se pomoglo da se suoče sa ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19, a novac će biti dostupan u vidu zajmova Međunarodnog monetarnog fonda, pod povoljnim uslovima.

Osim za Bosnu i Hercegovinu, pomoć je namijenjena i za Albaniju 180 miliona, Kosovo 100 miliona, Crnu Goru 60, a Sjevernu Makedoniju 160 miliona eura.

Srbija je jedina zemlja regiona koja nije zatražila pomoć iz ovog paketa, uz obrazloženje da joj nije potreban.

Pomoć je predviđena i za susjedstvo, pa je Gruziji namijenjeno 150 miliona eura, Jordanu 200 miliona, za Moldaviju 100 mliona, Tunis 600 miliona i Ukrajinu: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU iz ovog programa poslužiće državama koje su je dobile da pokriju dodatne finasijske zahtjeve koji su se pojavili usljed izbijanja pandemije korona virusa i biće im dostupna u narednih 12 mjeseci.

“Ta sredstva doprinijeće jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije”, kažu u Evropskog veću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad