Dodik: Čovića sam upoznao o dva ključna momenta

Vijesti 20. maj 202016:24 > 16:32
N1

Moram da ocijenim da je naša saradnja dobra i nije usmjerena na bilo koga trećeg. Pokušavamo riješiti određene probleme koji se javljaju, kazao je danas Milorad Dodik nakon sastanka sa Draganom Čovićem.

“U BiH treba održati dogovor, razgovarali smo i o sredstvima MMF-a,  podjela je RS 38 posto, a ostalo FBiH. I jedni i drugi pola procenta upućuju Brčko distriktu za finansiranje. Što se tiče federalnog nivoa, dogovoreno je da se od tih sredstava ide 50 posto na federalne račune, a 50 posto za kantone. Sada imamo zastoj jer se tvrdi da se ta odluka ne poštuje. Sredstva su blokirana”, kazao je Dodik i nastavio:

“Guverner CB nema nijednog razloga da ta sredstva podijeli, posebno sa pismom namjere. Pismo su usvojili UO Direkcije za fiskalno vijeće. Obje vlasti i zajednički nivo također. Ovo je nepotrebno, usložnjava i dodatno opterećuje odnose u BiH koja tako gubi kredibilitet. Pare smo tražili hitno, a mjesec i nešto dana stoje blokirane”.

“Kod nas nema problema oko toga, mi smo samo konstatovali da postoje svi papiri i uslovi da se izvrši raspodjela sredstava i pozivamo guvernera javno da to uradi”, zaključio je.

Dodik je kazao da u BiH mnogi “poistovjećuju Parlament i PS BiH”.

“U PS BiH mnogi poistvojećuju Parlament i Parlamentarnu skupštinu. Skupština je bazirana na predstavničko-delegatskim principima. Vidjeli smo da mnogi od toga pokušavaju napraviti neke stvari koje nisu po Ustavu. Osnovna zloupotreba je vezana za CIK.

Mi kao partije nemamo problem s izborima, niti s rezultatima, ali smatramo a trebaju da se održe u legitimnoj i legalnoj atmosferi. Špekulacije kažu da se pravi politički ovisna CIK, imaju za cilj kreiranje izbornih rezultata. Mi smo kao politički faktori svjesni toga i odbacujemo da to bude špekulatinvnog karaktera i smatramo da se treba provesti potpuna ustavnost. Vjerujem da će Sud poništiti izbor članova CIK-a, tada bi se mogla osloboditi sredstva za održavanja izbora”, kazao je Dodik.

Upoznao je Čovića “o dva momenta”.

“Upoznao sam Čovića o dva momenta. Jedan je da sam bio na sastanku sa Izetbegovićem i razgovarali smo o radu institucija. Imamo šest mjesta gdje je završena procedura, a to stoji. Dogovorio sam da se deblokiraju ta imenovanja i mislim da takav dogovor postoji. Ostaje podjela za glavne funkcije kako je ranije sporazumom predviđeno. Vjerujem da će Savjet ministara u skladu sa propisima nastaviti imenovanja ljudi na te funkcije”.

“Svi pokušavamo da nešto učinimo i iracionalno je da neko misli da radimo protiv nekoga. Druga stvar o kojoj smo razgovarali je nedavna rasprava na Predsjedništvu o ulasku migranata u BiH. U RS se neće otvarati kampovi. Nikakvi pozivi na solidarnost neće biti od koristi. Ne želimo biti dio prevare koja postoji kod bošnjačke elite koja dozvoljava da njihov ambasador podijeli lažne vize i pusti ljude”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad