Veliki dio radnika Mittala na čekanju, sindikat tvrdi: Nije smanjena potražnja

Vijesti 20. maj 202018:11 > 18:17
N1

Radnici ArcelorMittala prvi su osjetili negativne efekte tzv. korona zakona koji je stupio na snagu u Federaciji BiH, tvrdi sindikat, nakon odluke uprave da se privremeno obustavi proizvodnja, a dio radnika pošalje na čekanje. Uprava ArcelorMittala tvrdi da su prinuđeni na taj korak, zbog krize na tržištu. Radnici odgovaraju "svoja prava tražićemo i na sudu".

U zeničkom ”ArcelorMittalu” odvija se minimum proizvodnog procesa. Trenutno rade samo radnici u pogonu koksare. Ostali su, odlukom uprave kompanije, na godišnjem odmoru ili na čekanju. A sve zbog, kako tvrde, smanjene potražnje za robom na tržištu.

Kako bi proizvodnja bila u skladu s potražnjom, Uprava je donijela odluku o privremenoj obustavi proizvodnje na 10 dana, počevši od 19. maja 2020. ((Uprava Kompanije poduzela je sve moguće mjere kako bi smanjila troškove na svim razinama, osim u oblasti zdravlja i zaštite na radu, pregovarajući o boljim cijenama sa svojim dobavljačima i pokušavajući postići određeno snižavanje cijena električne energije i plina. )) Nažalost, sve mjere štednje nisu bile dovoljne da osiguraju nastavak proizvodnje, posebno imajući u vidu da ne postoje nikakvi signali da tako mala potražnja u sljedećih nekoliko mjeseci neće biti još niža“, saopćeno je iz ove kompanije.

Kao rezultat, gotovo hiljadu radnika već je dobilo rješenja o privremenom čekanju. Iz sindikata tvrde i da nije tačno da je smanjena potražnja na tržištu te da su sve vrijeme krize radili punim kapacitetom.

“Sada kada se situacija smiruje sa pandemijom korona virusa, kada se ekonomija pokreće, otvaraju se granice mi dolazimo u situaciju da se proizvodnja obustavlja i da se radnici šalju na čekanje. Šta je razlog? To je očito, kao dan, da je razlog korona zakon. I kompanija ArcelorMittal već želi da dobije subvencije”, kazao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik sindikata radnika.

“Ono što je uradila Vlada Federacije BiH prema svojim gadnicima u interesu stranog kapitala definitivno ne može njima stati u obraz. I očekujemo dakle da zbog ovih stvari reaguje i Vlada Federacije i na neki način ukaže da nije stvarna namjera otpuštanje radnika, nego da je korona zakon bio u namjeri očuvanja radnih mjesta”, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

A dok su na čekanju radnici će primati 55 odsto prosječne plate u Federaciji, ili oko 520 maraka. Sindikat tvrdi da ni ovo nije u skladu sa zakonom.

Opširnije u prilogu Ivane Crnogorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad