Jusufović: Svi se sada mogu pravdati, ali su upali u zamku

Vijesti 20. maj 202020:31 > 20:31
N1

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dr. Vahid Jusufović je tokom večerašnjeg Pressinga kazao da se previše vremena gubi vraćanjem na aferu oko uvoza respiratora iz Kine i da se tako do danas niko nije pomjerio s mrtve tačke.

“Morate znate da 16. marta situacija nije izgledala približno ovoj danas. Ako se uzme razmatrati kakav je pritisak bio na direktore Kliničkih centara, zalihe opreme i famoznih respiratora koji ne znam do kada će nam remetiti normalan rad. Zbog njih se odmičemo od pravih stvari. Ja mogu govoriti u svoje ime, ja sam lično primijetio da se pravi zamka da ljudi koji ne mogu da ocijene kakva je situacija da će lako uletiti u tu zamku. Ja sam uzeo Zakon o javnim nabavkama i konsultovao se, on je isti i danas. Član 10 i 21 nigdje ne spominje zdravstveni sistem”, kazao je Jusufović.

Dodaje da su svi žurili zbog straha od italijanskog scenarija.

“Žurilo se svima jer su se svi bojali italijanskog scenarija. Trebalo je malo usporiti i vidjeti za koliko smo stanovnika odgovorni. Kada smo to sračunali, bili smo tu negdje da nam je falilo možda 5-10 respiratora. Ja po prirodi sam takav čovjek, nije mi ovo prva krizna situacija u životu. Bio sam komadant bataljona. Teško je na mene izvršiti pritisak”.

“Osjetio sam i ja kao i ostali direktori Kliničkih centara, dobili smo određenu svotu novca da kupimo hitnu medicinsku opremu. Uvijek je bila sporna po pitanju rentgen aparata, respiratora. Sada se svi mogu pravdati, ali upali su u zamku”.

Jusufovć kaže da je cijela situacija jedna siva zona.

“Kompletna situacija je bila jedna siva zona, samo se neki nisu mogli naći u toj zoni”.

“Pandemija korona virusa nije završena. Formalno pravno stanje nesreće nije završeno. Moramo dočekati jesen i ponovo moramo nabavljati medicinsku opremu. Kada krenemo po sistemu javne nabavke, vidjećemo koliko će trajati. Moja intencija je bila, zna se redoslijed, mogla se uputiti inicijativa prema Vijeću ministara da se određeni članovi Zakona mijenjaju. Do danas se niko nije makao s mrtve tačke, vraćamo se nazad ko je kupio respiratore i ko je kriv? Kako ćemo dalje?”, kazao je u Pressingu večeras.

Kada je riječ o samom procesu nabavke, kaće da je očito da niko nije konsultovao stručnjake.

“Očito da nisu konsultovali stručnjake. Te specifikacije postoje gotove, stoje negdje u ladicama za javne nabavke gdje se trebalo pronaći i dati im i tako posao završiti za pet minuta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad