Skupština KS: Brojna pitanja o radu Službe za zapošljavanje KS

Vijesti 21. maj 202011:34 > 11:59
Screenshoot

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo imali su danas brojna pitanja za ministricu rada i socijalne politike KS Jasnu Agić u vezi Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju JU Služba za zapošljavanje KS za prošlu godinu.

Agić je obnašala funkciju predsjednice Upravnog odbora Službe za zapošljavanje KS u izvještajnom periodu.

Zastupnik Igor Stojanović pitao je zbog čega nije tražena saglasnost Vlade KS za imenovanje v.d. direktora Službe za zapošljavanje KS, kako je to rađeno ranije, te zbog čega mu je produžila mandata za još tri mjeseca nakon isteka šestomjesečnog mandata predviđenog zakonom.

“Time ste narušili zakon i zašto niste imenovali nekog drugog. Zbog čega ste insistirali na istom imenu? Zanima me da li je ministrica Jasna Agić bila i član Komisije za kontrolu rada biroa u Službi pored toga što je obavljala funkciju predsjednika UO i time dobijala obje naknade. To vas pitam jer je Ured za reviziju FBiH naredio ukidanje te komisije, a onda se desilo da se nakon naredbe ta komisija preimenovala, a vi nastavili biti član i dobijati nakande”, rekao je Stojanović.

Neira Dizdarević je imala slično pitanje u kontesktu da li je ministrica, dok je obavljala funkciju predsjednice UO Službe prekršila Uredbu čl. 31 koja jasno propisuje da v.d. može rukovoditi ustanovom najduže šest mjeseci, a da je evidentno da je ista osoba rukovodila 10 mjeseci.

“Na mjesto rukovodica Sektora za ekonosmke poslove primljena je Senada Kozlić bez konkursa, a poslije u stalni radni odnos. Inače je kandidatkinja SDA za Parlament FBiH. Bila je član Komisije za pregledavanje dokumentacije za izbor direktora Službe i inače supruga od brata za predsjedika UO Službe. Također, u 2019. godini na mjesto šefa za knjigovodstvene poslove primljen je član OO SDA Novo Sarajevo pa molim odgovore da li su ovi konkursi za prijem članova SDA ili samo nezaposlenih ili je slučajnost da su svi iz SDA”, kazala je Bilsena Šahman.

Zastupnik Damir Marjanović pitao je koji je konačni rezultat, odnosno koliko je ljudi zaposleno s obziroma da je za aktivnu politiku zapošljavanja potrošeno 11,4 milona KM. Damir Nikšić je imao lično pitanje.

“S obzirom da sam skoro četvrt stoljeća bio nezaposlen i svaki put mi je neslužbeno rečeno da je to zato jer nisam bio u ratu, ili neslužbeno da sam dezerter, moželi se nekako urediti da građani imaju to napismeno i zvanično se unese u rubkrike prednosti i zadnjost toga s pečatom zavoda i ministarstva”, upitao je Nikšić.

Zvonko Marić je ponovo konstatovao kako Služba za zapošljavanje treba promijeniti naziv jer ona ne zapošljava ljude, te je tražio ugovore koje je Služba s medijskim kućama potpisala za promociju u iznosu od 15.000 KM za pet mjeseci.

Ministrica Agić je odgovorila kako je Služba za zapošljavanje uputila Ministarstvu rada KS prijedog za produženje mandata v.d. direktora 29.11.2019. godine kako bi ga proslijedili Vladi KS, ali da nikada nisu dobili odgovor. Također, tvrdi da su tražili i mišljenje koje nikada nisu dobili.

“Ponovo smo imenovali v.d. direktora da rad Službe ne bi bio ugrožen i odluka je poslana resornom ministarstvu. Zašto Vladi KS nije dostavljeno ne znam, ali pretpostavljam zato što je imenovanje v.d. direktora isključivo u nadležnosti UO te Statutom i Zakonom nije predloženo da Vlada daje saglasnost na imenovanje v.d. direktora”, rekla je Agić.

Kada je riječ o njenom istovremenom angažmanu u UO i Komisiji za kontrolu Službe, kazala je da je Komisija mnogo prije osnovana i da je samo obaviještena da su članovi UO u jedno i članovi komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad