UPFBiH: Blokirano stotine miliona KM jer nema Komisija za vrijednosne papire

Vijesti 21. maj 202013:11 > 13:14
Udruženje poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u Bosni i Hercegovini, zahtijeva od nadležnih institucija hitno imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku u FBiH je blokirano više stotina miliona KM. U situaciji kada zbog pandemije koronavirusa i katastrofalnih posljedica koje je ostavila na ekonomiju, privreda FBiH vapi za kapitalom, neodgovornošću političara i nedostatkom političke volje u FBiH je blokirano više stotina miliona KM“, istakli su iz UPFBiH..

Iz UPFBiH podsjećaju da je Komisija za vrijednosne papire FBiH najvažnija institucija na finansijskom tržištu Federacije BiH. Posebno ističu da Komisija već šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima. U ovome trenutku više od 100 zahtjeva pravnih subjekata čekaju konačne odluke koje može donijeti samo Komisija za vrijednosne papire FBiH.

„Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora Komisije u penziju. Tokom proteklih šest mjeseci isključivo iz političkih razloga nije došlo do imenovanja novog saziva Komisije. I dok političari, podjednako iz vlasti i opozicije, zbog dnevnopolitičkih poena i partikularnih interesa odbijaju staviti imenovanja članova Komisije na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovati njene članove, kompletna privreda FBiH trpi štetu“, naglašavaju iz UPFBiH.

Osim što u ovome trenutku blokira više stotina miliona KM, neimenovanje članova Komisije za vrijednosne papire je i ozbiljna prepreka domaćim i stranim investitorima.

Uvažavajući ozbiljnost situacije u kojoj se zbog nefunkcioniranja Komisije nalaze investitori, dionička društva i dioničari u FBiH, a kojima se svakodnevno nanosi nemjerljiva šteta iz UPFBiH zahtijevaju da se odmah pronađe efikasno rješenje sa ciljem pune funkcionalnosti rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi ona konačno počela rješavati nagomilane predmete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad