Grubeša: Državljani s dvojnim državljanstvom mogu bez problema ući u BiH

Vijesti 21. maj 202014:34 > 14:37
N1

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH dopunjen je odluka koja se tiče ulaska stranaca u BiH. Problem su imali bh. državljani koji imaju dvojno državljanstvo jer su morali plaćati kazne zbog neposjedovanja bh. putne isprave.

“Žalosti me činjenica da su odluku koja je vezana za ulazak stranaca u BiH tumači da se odnosi i na one koji imaju dvojno državljanstvo pa smo morali dodati još jednu tačku i nadam se da će Granična policija dobiti što prije taj dokument”, rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Istakao je kako je bilo puno građana koji su se vraćali u BiH i morali plaćati prekršajne naloge jer su imali bh. ličnu kartu, ali putne isprave neke druge države.

“Kazni više neće biti, a nije ih trebalo biti ni ranije”, rekao je Grubeša.

Granice BiH su sada otvorene za poslovne ljude, a jedan od uvjeta za njihov ulazak je da imaju negativan test na Covid-19.

Grubeša je rekao kako nisu razgovarali o aerodromima, ali da će oni vrlo brzo biti otvoreni s obzirom na to da epidemija korona virusa jenjava.

Na pitanje da li se danas razgovaralo o budžetu ili lokalnim izborima, Grubeša je rekao da nisu te da su najviše vremena utrošilo na imenovanja kojih je bilo mnogo.

“Sporno je bilo imenovanje zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava, Ja sam bio protiv toga da se imenuje osoba koja je od Suda BiH okarakterizirana da ne ispunjava uvjete. I dalje nemamo agenta pred Sudom za ljudska prava, a imamo blizu 1.800 predmeta koji čekaju”, rekao Grubeša.

Za Centralnu izbornu komisiju kazao je kako su članovi izabrani bez konkursa te da se ta institucija ponaša netransparentno.

Na dnevnom redu današnje sjednice bilo je 111 tačaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad