Kantonalni krizni štab: Građani u Sarajevu dužni provoditi zaštitne mjere

Vijesti 21. maj 202016:06 > 16:10
N1

S obzirom na popuštanje mjera naredbama Federalnoga štaba civilne zaštite, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa s ciljem zadržavanja trenutne dostignute povoljne epidemiološke situacije u kantonu, ali i u cijeloj BiH, podsjeća sve stanovnike na mjere predostrožnosti koje ostaju na snazi.

“Zbog toga, iz Kantonalnog kriznog štaba još jednom navode preporuke Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a koje se, između ostalih, tiču: obaveznog poštivanja fizičke distance, obaveznog nošenja propisane zaštitne opreme – maski i rukavica, učestalog detaljnog pranja ruku toplom vodom i sapunom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostora u kojima se boravi i radi, izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama čiji vam je zdravstveni status nepoznat, izbjegavanja bliskih kontakata sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, u kontaktu s njima koristiti hiruršku masku i rukavice te adekvatne ishrane i stila života koji jača imunitet“, objavili su iz Kantona Sarajevo.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS naglašavaju kako je nepridržavanje propisanih mjera regulisano bh. zakonima te podliježe prekršajnoj, ali i krivičnoj odgovornosti. Također, poručuju da je zaustavljanje širenja koronavirusa i moguće nove epidemije obaveza svih građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad