Zašto i dalje nema obdukcija u FBiH i hoće li neko odgovarati za propuste?

Vijesti 21. maj 202017:10 > 18:20
N1

Zbog čega se u Federaciji BiH i dalje ne obavljaju obdukcije umrlih od COVID-19? Pitanje je na koje još niko nema konkretan odgovor. Istovremeno, porodice preminulih dr. Pašagića i Kanlić očekuju da Tužilaštvo Kantona Sarajevo završe službene istrage. Zbog ovih smrtnih slučajeva podnesena je i anonimna krivična prijava protiv nekoliko osoba Tužilaštvu BiH. Još uvijek nezvanično, među njima su i najodgovorniji u sistemu zdravstva u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo.

Ljudska tragedija prije svega pa onda slučaj – kaže nam Nezir Kanlić, sin Advije Kanlić, čijom smrću i višemjesečnim čekanju na obdukciju je šokirana bh. javnost. Na našu molbu, prvi put je stao pred kamere nakon što je 40 dana proveo u karantinu u stanu od svega 40 kvadrata zajedno sa suprugom, sinom i sestrom.

Pitanja je mnogo: ko će i kako vršiti obdukciju tijela njegove majke, ko je odgovoran za njenu smrt, da li smo samo pijuni u rukama nadležnih, ko odlučuje o našem zdravstvenom statusu i kako dokazati da sistem ne funkcioniše.

“Do dana današnjeg tj. do dana kada sam išao u Tužilaštvo da dam izjavu u svojstvu svjedoka, oni nisu ništa poduzimali tek nakon toga su se uključili, jer je previše vremena prošlo da bi se uradila neka zakonska radnja. Dakle, tek nakon mog traženja da se obdukcija izvrši u RS-u oni su tek nakon toga pokrenuli taj slučaj”, kazao je Nezir.

Da bi se obdukcija izvršila u RS-u potrebno je da Tužilaštvo KS izda naredbu Zavodu za sudsku medicinu RS-a , što kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva još uvijek nije urađeno.

Iz RS-a, uz potvrdu da mogu i hoće izvršiti obdukciju ukoliko se to naredi i prijedlog da se izvrši retestiranje mrtvog tijela.

Prva mogućnost je ukoliko je rezultat tog testa negativan da se obdukcija uradi u Sarajevu, jer ukoliko je test negativan nema razloga da se tijelo dodatno mrcvari i prebacuje, a ukoliko to ne bude tako, onda ja nemam ništa protiv da se to uradi u Banjaluci”, kazao je Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a. 

Istrage po službenoj dužnosti u slučaju Kanlić i doktor Pašagić pokrenulo je kantonalno tužilaštvo, a ukoliko se nakon zaprimljene anonimne prijave utvrdi osnov sumnje moguće je i državno tužilaštvo.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje N1 da li je tačno da je Tužilaštvo BiH zaprimilo krivičnu prijavu protiv glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. 4. ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović, iz Tužilaštva BiH nisu htjeli precizirati.

U prijavi se prema medijskim navodima spominje i ime sudskog vještaka Nermina Sarajlića. Na naša pitanja za dodatna pojašnjenja i provjeru navoda nije želio davati bilo kakav komentar. Sve kaže prepušta istražnim organima. I porodica je odlučna sačekati rezultate istrage

No pitanje je koliko bi se dugo moglo čekati. Pojašnjenja tražimo od pravnika i dugogodišnjeg advokata Ifeta Ferageta.

“Po entitetskim zakonima ta istraga može trajati šest mjeseci i nakon toga zasjeda kolegij tužilaštva i donosi vam odgovarajuće mjere i to vam u principu ne znači ništa. Oni se usaglase donesu odgovarajuće mjere, tako da ta istraga može trajati sve do nastupanja tzv. apsolutne zastare, što je u težim krivičnim djelima jako dug vremenski period”, kazao je Feraget.

Da postoji krivična odgovornost nadležnih u zdravstvenom sistemu smatra i prvi čovjek Ljekarske komore Federacije BiH

#related-news_0

 “Ljekar koji donosi dijagnozu ima i sudsku i stručnu odgovornost. Ne možete vi preko telefona uspostavljati dijagnozu i davati terapiju. To je neozbiljno. Ne postoji nijedan algoritam, nijedno naređenje kriznog štaba koje će vas oprati na sudu ako do toga dođe, do neželjenog ishoda, a eto došlo je. Mislim da je smrt kolege Pašagića i ove gospođe isključivo odgovornost lošeg puta pacijenta, za njega je neko morao odgovarati, neko ga je stavio”, kazao je Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Jedno je neminovno a to je obdukcija. Ona kako kaže advokat Feraget će pokazati je li smrt rezultat krivičnog djela ili postoje okolnosti na moguću povezanost sa krivičnim djelom

“Obdukcija nam daje priliku da izvršimo usporedbu između kliničkih i patomorfoločkih nalaza. Da vidimo, gospođa Kanlić nije bolovala ni od čega, nju nisu primili na liječenje, da li su gospodina Pašagića nesavjesno liječili, primijenili neadekvatne metode i tako dalje. To su pitanja na koja javnost s pravom traži odgovore, međutim odgovora nema, Neki dan smo čuli od tužiteljice Sarajlije da će tu obdukciju provesti Zavod za sudsku medicinu u Banjaluci. To je jedna katastrofa, dakle ako ste izdali naredbu Institutu UKCS-a da se provede ta obdukcija, ta se obdukcija mora izvršiti. Dakle tu nema izgovora. Vizir, maska, odijelo i ventilacija. Pa ako smo dali za respiratore 10 miliona maraka za respiratore koji nam ne služe ničemu, valjda možemo izdvojiti i 10 hiljada maraka za tu opremu, to ne košta ni toliko”, istakao je Feraget.

Ali zato je Nezira i njegovu porodicu koštalo majčinog života. i pitanje je samo kako kaže koliko će još ljudskih života koštati sistem koji građani biraju i finansiraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad