Trivić za N1 o Mićiću: Očigledno postoje dilovi van scene

Vijesti 21. maj 202017:54 > 17:57
N1

PDP je reagovao povodom sinoćnjeg istupa Milorada Dodika u NSRS gdje je član Predsjedništva BiH govorio o prisluškivanju opozicije. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske je rekao da toga nema, a Jelena Trivić, poslanica PDP-a u NSRS za N1 je rekla da je Dodik to "lupio", no nije ubijeđena da prisluškivanja nema.

“Vjerujem da je to Dodiku palo na pamet, on je to tako lupio. A da toga ima, ima. Ima sigurno, određenim ljudima u opoziciji. Sjećate se ranije pripadnika grupe Pravda za Davida i onih koji mogu da ugroze vlast. Sigurno se prisluškuju. Lukač je rekao da se zezao, bacao lopticu nama poslanicima. Ali da, živimo u takvoj zemlji da ne očekujem da će se nešto promijeniti”, kazala je Trivić.

Ona je podsjetila da u svijetu zbog sličnih afera padaju vlade, pomenula je primjer Richarda Nixona, bivšeg predsjednika SAD-a i aferu Watergate.

“A ovdje se to tako normalno izjavi.”

Trivić je istaknula kako ne zna po kom osnovu se Milorad Dodik obratio u NSRS, budući da nije predlagač niti jednog akta.

“To što sam čula je poprilično degutantno. Derogiranje NSRS, bahato obraćanje. Nemam šta puno da komentarišem, sve što dodam je suvišno. Vidjet ćemo da li će doći momenat kada će narod kazniti jedno tako bahato ponašanje. Jedan medij je objavio kako sam se nepropisno parkirala. Jesam. Ali to je vrhunac koji mogu da nađu za mene. Dodik može sve i toliko godina opstaje na vlasti. To je psihološko pitanje stanja svijest naroda koji živi ovdje i glasa. Nadam se da će sve takve političare narod početi kažnjavati na izborima”, poručila je poslanica PDP-a u NSRS.

VEZANE VIJESTI

Ko derogira NSRS?

“Mi smo opozicioni poslanici, mi po viđenju Milorada Dodika ništavimo NSRS jer pričamo. Naš posao je da pričamo, ukazujemo na probleme, tjeramo izvršnu vlast da bolje radi. Da li neko pretjera – tu je Poslovnik, tu su opomene, može doći do isključenja. Mi za svoj rad možemo biti sankcionisani, Dodik ne može. Kada se uhvati govornice, ne možete da pohvatate misli. Govori o sijenu, nečijoj firmi, pa gdje nekome žena radi… To pokazuje njegov odnos prema RS, institucijama RS, prema onome za šta su ljudi ginuli, a sa čim se on poigrava misleći da je mali bog za zemlji”, rekla je Trivić.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika Bijeljine – Trivić je rekla da će Mićo Mićić imati opozicionog kandidata, jer nije sav SDS otišao sa njim.

“Želim mu svu političku nesreću na izborima”, kazala je Trivić Mićiću.

Istakla je kako ga je cijenila u periodu poplava 2014. godine, jer se trudio, i kako je kazala, činilo joj se da je izrastao u izuzetnog političara lokalnog tipa.

“Ovim prelaskom u SNSD je praktično sve to pogazio i više se niko ne sjeća njegovih ranijih uspjeha. Mogao se kandidovati da to ne bude pod skutama Dodika. Očigledno je bio dužan za nešto, ne mogu da prihvatim da postanete pijun nakon toliko godina. Očigledno postoje dilovi van scene, za koje ne znamo”, rekla je.

Trivić je u Danu uživo istakla da za vrijeme pandemije korona virusa nije sve urađeno po zakonu u Republici Srpskoj.

“Odnosi se na odluke Republičkog štaba Civilne zaštite, koji je stručno – operativno tijelo, čije je djelovanje propisano zakonom. Ono kao takvo nije moglo da donosi nikakve akte koji se odnose na uskraćivanje ustavnih prava građana, kao što su policijski sat, zabrana kretanja i sankcionisanje, a sve je to radio Republički štab”, rekla je.

NSRS je u vanrednom stanju ovlasti prenio na predsjednicu entiteta, navela je Trivić, a Vlada ili predsjednica su trebali donositi mjere.

“A ne štab, sa zaključcima, po kojima postupa MUP RS kao izvršni organ. Pišu naloge i kazne, po nalogu organa koji je stručno-operativnog karaktera. U postupku građani mogu dokazati da su takve kazne nezakonite”, rekla je gošća N1.

Trivić je još kazala kako je stanje iskorišteno za raspisivanje tendera, dok je za Dodika, kako je navela, “sve perfektno”.

“On je izvještavao, dijelo pomoć, čuvao, branio narod. Iz njegovog ugla sve je perfektno, a toliko je argumenata da nije sve perfektno”, navela je Trivić.

Ona je kazala kako Vlada RS rješenje aktuelne situacije vidi u novom zaduživanju, koje će vraćati građani – dok vladajuće strukture “ne odustaju od potpuno besmislenih radova”.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad