Okončan zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima

Vijesti 21. maj 202018:27 > 18:31
Jure Makovec/AFP

Nakon 66 dana okončana je procedura 24-satnog sanitarnog nadzora na ukupno 15 cestovnih graničnih prijelaza i dva međunarodna aerodroma (Sarajevo i Tuzla) u FBiH, koju je obavljalo oko 100 federalnih inspektora iz svih deset federalnih inspektorata, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Podsjećaju da je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite 20. maja ukinuta mjera zdravstvenog nadzora na graničnim prijelazima BiH na području FBiH i izdavanje rješenja o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

“Po donošenju Odluke o obaveznoj sanitarnoj kontroli svih putnika koji ulaze u BiH počevši od 16. marta, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u nedjelju, 15. marta rasporedila 84 inspektora iz svih deset inspektorata na devet dodatnih graničnih prijelaza, te pojačala prisustvo na šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo. Ta nedjelja je bila zaista nevjerovatna – u samo par sati smo uspjeli okupiti preko 100 uposlenika FUZIP koji rade u Sarajevu, te dogovoriti i organizovati angažman inspektorica i inspektora iz svih 10 federalnih inspektorata na 15 graničnih prijelaza na području FBiH kroz 24-satni rad u tri smjene. Mnogi od njih su na granice otputovali već istu večer, ni ne znajući da će tamo ostati bez prekida skoro puna dva mjeseca” , navode iz FUZIP-a.

Radi bolje i efikasnije neposredne kontrole putnika koji ulaze u BiH, odnosno izdvajanja putnika s povišenom tjelesnom temperaturom s ciljem njihove hitne zdravstveno-epidemiološke obrade, obezbijeđene su i postavljene termalne kamere na šest najfrekventnijih graničnih prijelaza (GP Međunarodni aeorodrom Sarajevo, GP Međunarodni aerodrom Tuzla, GP Bijača, GP Izačić, GP Orašje i GP Kamensko). Naknadno su dodatne kamere postavljene na sve granične prijelaze na kojima su sanitarni nadzor vršili federalni inspektori.

“Naše inspektorice i inspektori zaista su demonstrirali visok stepen odgovornosti i požrtvovanosti i u najtežim trenucima pokazali opredijeljenost da doslovno na prvoj liniji odbrane protiv koronavirusa, u direktnom kontaktu s desetinama hiljada putnika koji u BiH ulaze iz zemalja s visokom transmisijom virusa, djeluju u cilju zaštite zdravlja stanovništva BiH u okolnostima proglašene nesreće. Uprkos njihovoj direktnoj izloženosti i kontaktu s preko 45.000 putnika kojima su izdali rješenja, niko se nije zarazio, iako je potvrđeno da je izvjestan broj putnika već bio zaražen ili je u toku izolacije razvio simptome virusa”, izjavio je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Za vrijeme primjene mjere zdravstvenog nadzora na granicama, od 16. marta do 21. maja, federalni inspektori na granicama su izdali 45.560 rješenja o samoizolaciji osobama koje su ušle u BiH. Prema konstatacijama stručnjaka u oblasti zdravstva, zdravstveni nadzor putnika na granicama se pokazao kao jedna od najsnažnijih protuepidemijskih mjera koja je u velikoj mjeri doprinijela sprečavanju širenja koronavirusa u BiH/FBiH.

Zaključno s posljednjim danom provođenja mjera zdravstvenog nadzora na granicama, 20. maja, prema dosad dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 45.560 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad