NSRS sutra o uredbama koje su donijete za vrijeme vanrednog stanja

Vijesti 21. maj 202020:51 > 20:52
N1

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra potvrđivanjem akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Cvijanović je rekla da je, u skladu sa ustavnom procedrom, doneseno ukupno 19 uredbi.

Tri uredbe, kako je pojasnila, prestat će da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Radi se o uredbama sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i o oslobađanju plaćanja nakanada za priređivanje igra na sreću.

”Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja već je prestala da važi, a ostale će ostati u primjeni dok se ne realizuju mjere Vlade, koje su uredbama predviđene ili dok se pojedine odredbe ovih uredbi ne ugrade u tekst zakona koji regulišu predmetne oblasti, kao što su zakoni o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i slično”, pojasnila je Cvijanović.

Poslanici NSRS su danas na 13. posebnoj sjednici jednoglasno usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS”.

Na dnevnom redu su i prijedlozi rebalansa Budžeta RS-a za 2020. godinu – po hitnom postupku te izmjene Zakona o zaduženjima RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad