Građanski savez izlazi iz kluba DF-GS na nivou FBiH

Vijesti 22. maj 202010:08 > 10:11
N1

Predsjedništvo Građanskog saveza (GS) donijelo je odluku o izlasku Građanskog saveza iz kluba zastupnika DF-GS i formiranju svog kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina, zbog lakšeg razumijevanja u javnosti političke pozicije GS u odnosu na vladajuću strukturu, saopćeno je iz Građanskog saveza.

“Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je za njega logična međusobna podrška SDA i DF na lokalnim izborima vrlo jasno stvara sliku bliskosti te dvije političke stranke. Mi u GS-u nikada nismo učestvovali u formiranju različitih kombinacija sa vladajućim strukturama, niti smo ikada imali bliskost sa onima koji su uspostavili sistem u kojem vladaju nerad, nered, nepravda i korupcija – nećemo ni sada. Ono što je sigurno je da Građanski savez na lokalne izbore neće izaći unutar neprirodnih koalicija, odnosno neće izaći na izbore u okviru različitih varijanti “Zelenih” koalicija. Podsjećamo da je Građanski savez iskazao žestoko neslaganje povodom spajanja osovine zla Dodik – Čovic u Vijeću ministara, kao i zbog formiranja Vijeća ministara bez Vlade Federacija Bosne i Hercegovine, a koje za posljedicu ima ‘Mostarizaciju’ Federacije Bosne i Hercegovine”, poručuju iz građanskog saveza BiH.

Kako navode, za GS je bilo neprihvatljivo usvajanje slabog i nedostatnog Korona zakona, kojeg su zastupnici Demokratske fronte podržali u Domu naroda, kao i blago reagovanje povodom mnogobrojnih afera javnih nabavki tokom pandemije koje su jedne od najnemoralnijih oblika korupcije posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

“Mi u GS-u smatramo da se mora uspostaviti red, pravna država, funkcionalne institucije, a to mogu isključivo opcije u kojima su ljudi koji nemaju obavezu slušati lobije, već struku i nauku”, navode iz Građanskog saveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad