Čerkez: Očekuje se veliki priliv građana, poseban rizik

Vijesti 22. maj 202012:54 > 12:55
Youtube - FENA

U Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu u Bosni i Hercegovini, aktivno je 95 slučajeva zaraze koronavirusa, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Čerkez je predstavio epidemiološku situaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

”U protekla 24 sata u FBiH su testirana 632 uzorka, od čega imamo dva pozitivna na COVID-19. Radi se o novim slučajevima koji su iz Zeničko-dobojskog kantona. U Federaciji BiH je do sada testirano 33.273 sugrađanina, dok je kod 1.013 potvrđeno da su pozitivni na COVID-19”, rekao je Čerkez.

U Federaciji BiH 17 se nalazi u bolničkom sistemu na liječenju, a nema pacijenata na respiratorima.

”Trenutno je jako bitno da znate da imamo 95 aktivnih slučajeva. Važno je i da je broj oporavljenih 881. Zadržali smo taj trend i nalazimo se ispod 100 pozitivnih pacijenata, i možemo procijeniti u ovom trenutku, što se tiče FBiH, da je situacija stabilna”, rekao je Čerkez.

Osvrnuo se i na ukidanje mjera obavezne samoizolacije prilikom ulaska građana BiH u zemlju, te dodao kako je ovu mjeru donio Štab civilne zaštite FBiH, nakon što je to uradio bh. entitet RS.

”Želim jasno istaći da Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva nije predložilo ovu mjeru u ovom trenutku. Mislimo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca. Imajući u vidu da mi predlažemo ukidanje mjera svako 15 dana, nakon epidemiološke analize. Smatrali smo do konca mjeseca da je trebalo, eventualno mjeru ublažiti, odnosno ukloniti i pripremiti sve druge mjere koje su trebale da stupe na snagu umjesto te mjere“, rekao je Čerkez.

Podsjetio je kako se u narednom periodu očekuje veliki priliv građana.

”S obzirom na to da se očekuje veliki priliv građana, posebno zbog praznika u BiH, moramo reći da nećemo moći kontrolisati situaciju što predstavlja poseban epidemiološki rizik. Dakle ponavljam, nećemo moći kontrolisati situaciju, i to predstavlja poseban rizik i veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u BiH”, rekao je Čerkez koji je dodao kako razumiju sugrađane i ljudski podržavaju njihovu želju da praznike provedu s najbližima.

Ipak, pozvao je na pridržavanje mjera zaštite i odgovorno ponašanje.

”Jasno nam je da je situacija stabilna u ovom trenutku. Nastavit ćemo da pratimo, ali vas molimo zbog količine rizika, koji smatramo da je veliki, postupite po ovim preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva“, rekao je Čerkez.

Čerkez je odgovarajući na pitanja novinara rekao i kako smo veoma daleko od proglašenja kraja pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad