Mašić: Rečeno nam je da je odgovore FUCZ pisala Sanita Alagić

Vijesti 22. maj 202013:22 > 13:39
N1

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao je danas nakon sjednice Komisije, da na upite koje su uputili Federalnoj upravi civilne zaštite nisu dobili adekvatne odgovore ni na jedno pitanje, te da je neozbiljno to što su dobili.

“Mi nismo dobili nijedan konkretan odgovor. Kad smo postavili rukovodiocu pitanje – zašto su oni takvi? On nam je odgovorio da ih je pisala spomenuta gospođa Sanita Alagić. I onda vam je sve jasno”, rekao je Mašić. 

Na pitanje novinara N1 Slaviše Starčevića, da li je Vlada Federacije imala kontrolu nad trošenjem novca – 20 miliona maraka, Mašić je odgovorio: 

“Mi smo se upravo obratili, nakon prošle sjednice, Komisiji i između ostalog, i Vladi Federacije BiH, jer smo dobili informaciju koju smo provjerili, pa smo onda tražili od Vlade, da je Vlada u pomenutom periodu imala dvije sjednice i dva puta razmatrala izvještaj odnosno informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite. I Vlada dopisima kojima nam je odgovorila je praktično proslijedila informacije do 3. aprila, obzirom da znamo da je 3. aprila zaključen ovaj sporni ugovor. Mi nakon tog datuma ništa više nismo dobili od Vlade Federacije BiH”, naveo je Mašić. 

VEZANE VIJESTI

Zbog čega su, kazao je dalje, između ostalog konstatovali da Vlada nije izvršila adekvatan nadzor i kontrolu rada FUCZ-a, između ostalog, misleći na utrošak ovih sredstava.

“Koliko nam je poznato Vlada je imala sjednicu i 9. aprila i mi smo upravo tražili i te informacije, jer nam zvuči nemoguće da niko na sjednici Vlade nije postavio pitanje – gdje je u međuvremenu potrošeno, samo za jednu nabavku, 10,5 miliona KM. I zbog toga smo usvojili ovaj zaključak. Zato smatramo da FUCZ  treba iz ingerencije Vlade prenijeti u ingerenciju Ministarstva unutrašnjih poslova jer smatramo da će domaćinsko poslovanje i nadzor biti puno veći baš upravo u MUP-u”, rekao je Mašić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad