Trnka za N1: U kojem slučaju bi Visoki predstavnik mogao otići iz BiH

Vijesti 22. maj 202014:31 > 14:34
N1

"Najprije treba se podjsetiti na kontekt nastanka takvih rješenja. Mirovni sporazumom za BiH napravljen je kompromisni aranžman koji je podrazumijevao intervenicju međunarodne zajednice. Taj oblik se smanjivao vremenom, ostalo je na kraju intervencija samo preko Ureda visokog predstavnika koji je odgovoran za provođenje civilne implementacije, kazao je za N1 ekspert Ustavnog prava Kasim Trnka.

“U Dejtonu se očekivalo kada dođe do implementacije Sporazuma da će demokratske snage napraviti model koji će biti u skaldu sa demokratskim standardima i imati mehanizme za provođenje konflikata u društvu. Zato je neophodno da postoji posljednji zaštitni mehanizam, tj. zaštita od onih političkih snaga koje žele da umanje uticaj i destruiraju državu BiH. Svaki propis koji bi išao u propis BiH, oni mogu zaustaviti bez potrebe za argumentacijom zašto. U entitetskom glasanju Domu naroda, npr. od pet članova delegacija, dovoljno je da trojica budu protiv i propada čitava stvar”, kazao je Trnka. 

VEZANE VIJESTI

“Dokle god se ne upostavi demokatsko uređenje, moraju postojati neki elementi osiguranja stabilnog društenog razvoja u BiH. Onaj ko insistira da se ukine i posljednji mehanizam, onda se postavlja pitanje koje su njegove konačne namjere”, dodao je.

“BiH mirna jeste, ali da je stabilna to se ne bih mogao složiti. BiH je na začelju svih međunarodnih listi u pogledu ispunjavanja određenih demokratskih standarda, ljudskih prava, kvaliteta života. Sve je to posljedica nefunkcionalnog političkog sistema”, kazao je Trnka.

Trnka ističe da onda kada je zemlja stabilna, tada joj ne treba intervencija stranih faktora.

Kad bih se ja pitao, ako hoćete da ukinemo entitetsko glasanje i da se uloga Doma naroda svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, onda bi Visoki predstavnik mogao otići. Kada je zemlja stabilna, ne treba joj intervencija strahih faktora. Svaka zemlja više ne može govoriti o suverenitetu, jer svi smo mi dio strategijskih kombinacija velikih sila. U našem slučaju, susjednih država. Zato je važno da BiH ima stabilan sistem“.

“Ukidanjem posljednjeg osigurača bi bio vjetar u leđa onim snagama koje ne žele BiH”, dodaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad