Kako se i predviđalo – izbori će biti prolongirani za novembar

N1

Lokalni izbori koji su trebali da se održe 4. oktobra, najvjerovatnije će biti pomjereni za 15. novembar, saznaje N1. Sve će biti poznato na sutrašnjoj press konferenciji koju je zakazala Centralna izborna komisija. Posljednjih dana pojedini predsjednici stranaka koje čine vlast u BiH, naglašavali su da sredstva za održavanje izbora neće biti dostatna za CIK, ukoliko se ne promjene članovi CIK-a koji su za njih postavljeni nelegalno. Sa druge strane, stranke koje su za izbore poručuju da je ovo udar na demokratiju.

Vjerovalo se u jedno, desiće se drugo. Lokalni izbori planirani za početak oktobra, prolongiraće se za sredinu novembra. Novac, 9 miliona konvertibilnih maraka, neće biti omogućen. Zbog toga se neće moći provesti pripremne procedure, tender za firmu koja će nabaviti i štampati izborne listiće. Oni koji treba da obzbjede novac kažu da se može obezbjediti.

“Novca ima i novca će uvijek biti za izbore. I on će biti u budžetu 2020. godinu” – kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Na našu konstataciju da su iz CIK-a poručili da im za sprovođenje izbora treba 170 dana, Tegeltija odgovara: “Naravno da im trebaju dani, ali im ne treba novac danas.”

No, član Predsjedništva BiH ostaje pri stavu da su članovi Centralne izborne komisije stranačke ličnosti. Nismo mi zagovarali odgađanje izbora, ali su članovi Centralne izborne komisije izabrani nelegalno.

“Očigledno je da u Savjetu ministara oko toga nema saglasnosti, ali moram da kažem da mi nismo osporavali potrebu da do tog novca dođe. Ali konstatovali smo, evo da su neke političke partije na nivou BiH su uporno zagovarale i dio međunarodne zajednice da se odgode izbori. SNSD to nikada nije zagovarao, ali SNSD nije spreman da prihvati legitimitet ove Centralne izborne komisije” – poručuje član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

VEZANE VIJESTI

Sa njim se slaže koalicioni partner HDZ BiH, ali i SBB. Na pitanje da li ima primjedbe na to da su članovi CIK-a politički ovisni i da dolaze sa političkih lista, Lovrinović kaže: “Naravno!”

Na dodatno pitanje kako mu to ranije nije smetalo, Lovrinović odgovara: “Ranije nisam o tome razmišljao.”

“Vi sa jedne strane imate jedan legalistički koncept da izbori budu održani i treba da budu održani. Sa druge strane imate recimo moju primjedbu da su svi izbori, naročito prošli i pretprošli bili politička krađa. Da je CIK sastavljena od pet stranačkih ličnosti. Imate dva iz SDS-a, dva iz SDA, od juče jednog iz DF-a i ta Centralna izborna komisija gubi svoj legitimitet” – kaže predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić

SDA misli drugačije, članovi CIK-a rade profesionalne, ali je predsjednik ove stranke još prije dva dana nagovijestio pomjeranje izbora.

“Mislim da to treba uraditi. Imaćemo budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore” – rekao je Izetbegović nakon iftara kod ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona

No, opozicija u oba entiteta mišljenja je da se izbori mogu održati u predviđenom roku. Stranka koja se optužuje da sada u redovima CIK-a ima svoje članove poručuje da je ovo profesionalno tijelo. Prošlo je vrijeme u kojem je su Dodik i SNSD preko CIK-a manipulisali izbornom voljom građana, poručuje prvi čovjek SDS-a.

“U izborima i 2014. i 2016. godine sada iz ovih njihovih reakcija vidimo koliko im je važna Centralna izborna komisija i one prevare koje su radili tokom svih ovih izbornih procesa” – kaže Šarović

Razočarani su i u misiji OSCE-a u BiH koja je uključena u izborne procesu u BiH. Kažu da su zanemareni demokratski standardi.

“Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a” – kažu u OSCE-u

Da bi se izbori održali, odnosno procedure sprovele, potrebno je da Savjet ministara osigura sredstva kroz budžet ili posebnu Odluku za finansiranje izbora. Ni jedno od ova dva nije osigurano. dok ne bude političke volje, neće ni biti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad