Nastavak 13. posebne sjednice Narodne skupštine RS

Vijesti 23. maj 202008:10 > 08:18
NSRS

Poslanici Narodne skupštine RS danas u 10 sati nastavljaju 13. posebnu sjednicu raspravom o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020. godinu.

Poslanici NSRS razmotrili su jučer po hitnom postupku Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku.

Poslanici su okončаli i raspravu o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja.

Obraćajući se poslanicima, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a potom obrazložila svaku od njih.

Rekla je da će tri uredbe prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Riječ je o uredbama sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i o oslobađanju plaćanja naknada za priređivanje igra na sreću.

Narodni poslanici u četvrtak su usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Poslanicu su usvojili i Zaključak koji glasi: „Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su Glavni koordinacioni tim, Republički krizni štab, Predsjednik Republike i Vlada Republike Srpske u vanrednoj situaciji i vanrednom stanju, a koje je proglašeno usljed pandemije virusa COVID-19, maksimalno predano i efikasno obavljali svoje dužnosti, te da je pravovremenim postupanjem pomenutih organa sačuvano javno zdravlje građana Republike Srpske i održana privredna aktivnost“.

Ovaj Zaključak predložili su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS-a i Poslaničke grupe SP.

Na dnevnom redu današnje sjednice se nalazi još tačka Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina (9048-BA).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad