Bh. zvaničnici uputili čestitke za Ramazanski bajram

Vijesti 23. maj 202010:33 > 10:33
Anadolija

Vjernici islamske vjeroispovijesti sutra slave Ramazanski bajram. Bh. zvaničnici uptili su čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim vjernicima u BiH i dijaspori.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poželo je svima dobro zdravlje i da, njegujući tradiciju ovog praznika, praznične dane provedu u krugu svoje porodice i dragih ljudi.

N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić kazao je da je u ovim teškim vremenima izazvanim pandemijom koronavirusa, Bajram prilika da radost podijelite sa svojim porodicama, rodbinom i komšijama.

“Okrenimo se izgradnji međusobnog povjerenja i solidarnosti i svojim dobrim djelima doprinesimo međusobnom zbližavanju, toleranciji i napretku”, rekao je Zvizdić u čestitki.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović poželio je svima da ovi dani prođu u radosnom vjerničkom i porodičnom okruženju, u dobrom zdravlju i duhovnom blagostanju.

“Želim da i ovaj Bajram provedete u ozračju mira, ljubavi i tolerancije. Neka vam je plemenit i uzvišen predstojeći Bajram”, naveo je Čović.

N1

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je želju da praznične dane provedu u zdravlju, sreći i blagostanju, zajedno sa najbližim članovima svoje porodice.

“Neka ovaj veliki praznik bude podsticaj za međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje različitosti, a u svaki dom unese mir, radost i slogu”, navodi se u čestitki entitetske predsjednice.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović uputio je čestitke sa željom da praznik podstakne i osnaži osjaćaj dobrote, odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima.

“Praznik Ramazanskog bajrama je prilika za okupljanje porodice, rodbine i prijatelja i zato želim da praznične dane provedete u radosti i veselju sa svojim bližnjima. Neka radost Ramazanskog bajrama, nakon posta mjeseca ramazana, učvrsti vašu vjeru i ljubav prema drugima”, kazao je Čubrilović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine ovog kantona Ćazim Huskić zaželjeli su vjernicima da Bajram dočekaju u blagostanju, a bajramsku radost podijele sa najbližima, prijateljima i komšijama, pokazajući odgovornost i poštujući preporuke zdravstvene struke,

“Muslimani u svijetu i Bosni i Hercegovini ovog ramazana su se suočili sa iskušenjem pandemije koronavirusa. Džamije su veći dio ramazana bile zatvorene, nije bilo masovnijih okupljanja niti zajedničkih iftara, ali smo, s druge strane, više vremena provodili sa svojim porodicama, koje su stub svakog društva. Pokazali smo da s vjerom u Boga, složno i disciplinovano, možemo savladati najveće prepreke koje se pred nas postavljaju.Nakon mjeseca odricanja, oprosta, duhovnog pročišćenja i jačanja vjere, u okolnostima pandemije dočekujemo i Ramazanski bajram”, naveli su.

N1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u čestitki ističe da u proteklih mjesec dana, izvršavajući propisanu obavezu i iskazujući predanost Jedinom Stvoritelju, muslimani širom svijeta su učvršćivali svoju vjeru i čistili svoju dušu. Kako odricanjem od hrane i vode, tako i molitvom, pomaganjem ugroženima, suzdržavanjem od suvišnih riječi i dubljim razmišljanjem o smislu vlastitih postupaka, postači su osnažili svoju volju pred susret sa novim izazovima i iskušenjima.

“Neka ramazanski duh istrajnosti, samodiscipline, strpljivosti, saosjećajnosti i razumijevanja ostane u našim srcima i tokom cijele godine”, rekao je Izetbegović.

Čestitku je uputila i ministrica vanjskih poslova BiH koja je poželjela vjernicima islamske vjeroispovijesti da praznik provedu u dobrom zdravlju, radosti, sreći i blagostanju sa porodicama, kao i prijateljima i komšijama svih konfesija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad