Nastavljena rasprava poslanika NSRS o izgradnji garaže u UKC

Vijesti 23. maj 202011:40 > 11:43
N1

Nastavljena je burna rasprava poslanika Narodne skupštine Republike Srpake o izgradnji garaže u Univerzitetsko kliničkom centru. Plan da se za gražu izdvoji više od 30 milona KM za opozicionarne je neprihvatljivo.

Nebojša Vukanović poručio je direktoru UKC Vladu Đajiću da je ovakav odnos prema ustanovi koji vodi maćehinski.

“Jedno parking mjesto u Njemačkoj po najvišim standardima košta 20 000 KM, neka vama treba 2000 mjesta to je četiri miliona KM”, poručio je Vukanović.

Sa druge strane Đajić poručuje da će graža koštati 30 miliona plus PDV, te da će se time riješiti problem saobraćaja u naselju Paprikovac, gdje se ova zdravstvena ustanova nalazi.

Predložebim rebalansom budžeta Republika Srpska trebala bi se zadužiti duplo više od planiranog. Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske, predviđeno je dugoročno zaduživanje za ovu godinu u maksimalnom iznosu do 678 miliona KM. Prethodno je planirano da zaduženje iznosi 315 miliona KM.

“Struktura ovog zaduženja takva da je na domaćem tržištu 354,1 milion KM, a na inostranom tržištu 323,8 miliona KM”, rekla je ministrica finansija RS Zora Vidović.

Kada su u pitanju javne nabavke medicinskih sredstava i zaštitne opreme za medicinske radnike, za vrijeme pandemije, entitetski premijer Radovan Višković poručio je da su za to bile zadužene isključivo dvije institucije Institut za javno zdravstvo i Fond zdravstevnog osiguranja. Višković navodi i da nije protiv da se izvrše bilo kakve istrage o svim nabavkama, te da on nije odgovoran što tužilaštva ne djeluju po službenoj dužnosti i na osnovu izjava u skupštinskoj sali ne pokrenu istrage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad