Večeras se završava mjesec Ramazana

Vijesti 23. maj 202015:39 > 15:47
N1

Večerašnjim zalaskom sunca završava mjesec Ramazana. Muslimani u BiH, ali i širom svijeta ovaj Ramazan pamtit će po mnogo čemu. Pandemija koronavirusa vjernike je odvojila od bogomolja, a nadležne vjerske autoritete nagnala na donošenje novih pravila i preporuka o ponašanju prilikom obavljanja molitve i drugih obreda. Mnoštvo pouka i poruka koje sa sobom nosi ovaj sveti mjesec, ovog su puta mila posebnu težinu i značaj.

Ramazan kakav ne pamte ni najstariji članovi džemata Nove džamije u Hrasnici. Osamdesetogodišnjaci Avdo i Mehmed, višegodišnji mutevelija i mujezin džamije veći dio ovog Ramazana bili su spriječeni u obavljanju kolektivnih vjerskih dužnosti.

“Ne može se uporediti sa Ramazanima koje smo mi prije imali. Bila su veselja , međutim sad je sve nešto bilo. Nije se narod mogao da navikne, silom prilika provedeno je kako je provedeno, mislim u odnosu na Ramazane kako je bilo prije to se ne može upoređivati”, kazao je Avdo Gadžo.

“Mujezin sam ja od 44-te godine. Ovdje sam mujezin 23 godine, stalni mujezin, mujezin sam svaki dan, ali evo sad Ramazan ove godine je tako bilo kakva je sudbina, tako je to”, dodao je Mehmed Mulaosmanović.

Posljednji petak u ovom mjesecu Ramazanu i tek treća džuma kojoj vjernici mogu prisustvovati. Sa minbera odjekuje poruka: čovječe sve što imaš nije tvoje, Bog ti je dao. Bog želi da i mi dijelimo ono što je od njegove dobrote i milosti dato nama kako bismo širili dobrotu među ljudima

“Ono što je bitno za mjesec Ramazan jeste taj osjećaj. Ramazanski osjećaj ima onaj koji drži do mjeseca Ramazana. Ovaj mjesec Ramazan ima na neki način dvije karakteristike. Prvo na neki način ovo je meni jubilarni mjesec Ramazan jer su 33 godine kako sam teravih-imam u ovoj džamiji, a za 33 godine Ramazan prođe cijelu solarnu godinu”, kazao je Dervo ef. Hodžić.

Uče se i posljednji ajeti iz Kurana. Kao putokaz ljudima muslimani vjeruju da je sveta Objava spuštena u ovom mjesecu. Poruke i pouke koje Kur'an nosi, u ovom vremenu pandemije u vjerničkim srcima urezale su dubok trag

“Najviše mi je ostalo upečatljivo to kako Allah dž.š. nam govori da budemo strpljivi, kakve god da nas teškoće zadese da treba da budemo strpjlivi i da ustrajemo”, kazao je Ferid Avdović, student FIN-a.

“Mislim da je to ajjet koji nam govori o ako mi nešto ne znamo da pitamo uvije učene ljude. Pogotovo u ovakvim situacijama kada nam je potrebna nekakva vodilja u ovom vjerskom životu”, kazao je Amar Dedić hafiz Kur'ana.

Još jedan Ramazan je završen, prilika je bila to za duhovno čišćenje i uzdizanje, prilika za vlastiti korektiv i poboljšanje u svim aspektima života. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad